Potrivit unui anunț făcut de Palatul Elysee, președintele Franței și omologul său rus vor discuta și despre crizele aflate în curs, precum cea din Libia și din Siria.

Emmanuel Macron și Vladimir Poutine „au dorit un schimb de discuții aprofundate pentru a puncta asupra echilibrelor strategice, în condițiile confruntării cu pandemia” de noul coronavirus și „pentru a aborda principalele crize aflate pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate”, a informat Palatul Elysee.

Problemele din „Ucraina, Libia, Iran și Siria” vor fi pe ordinea de zi a discuțiilor, precum și „cooperarea în domeniile sănătății și mediului”, a declarat președinția franceză.

Această întrevedere vine la aproape un an de la primirea de către Emmanuel Macron lui Vladimir Poutin la Fort de Brégançon (sud), reședința de vacanță a președintelui francez, la 19 august 2019, cu puțin timp înainte de summit-ul G7 de la Biarritz.

Liderul de la Elysee  și-a declarat apoi dorința de a vedea Rusia „reasociată Europei”, care „merge de la Lisabona la Vladivostok”.

Deschiderea președintelui francez față de Federația Rusă a fost privită la acea dată cu prudență de cancelariile occidentale, unele țări primind rece –altele crtitic – demersul lui Emmanuel Macron.

În replica, șeful statului francez a estimat că izolarea Rusiei de către Occident este o politică neproductivă și, mai mult, nu se poate substitui unei politici.

„Președintele nu pariază pe Rusia. El consideră că este necesar să se ocupe de toate subiectele dificile cu aceasta ”, a explicat miercuri Palatul Elysée.

Această „nevoie de clarificare și cooperare” se referă în special la securitatea din Europa, la crizele internaționale și la atacurile cibernetice.

Parisul și-a menționat deja „îngrijorarea față de comportamentul rusesc în Libia”, în special „pentru implicarea forței Wagner”, compusă din mercenari ruși.

Grupul Wagner acționează cu precădere în Africa, profitând de situația instabilă a mai multor guverne de pe continentul negru.

În spatele acestei societăți private, se află Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin”, un oligarch aflat sub sancțiunile americane și care este apropiat liderului de la Kremlin.

Rusia sprijină, împreună cu Egiptul și Emiratele Arabe Unite, în special, forțele mareșalului libian Khalifa  Haftar, omul puternic al estului țării, în fața forțelor guvernului de uniune națională ale lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU, care este sprijinit militar de Turcia.