Putin şi-a pus „fabrica de troli” la treabă! Hackerii au ordin să atace lideri mondiali şi site-urile media. Cum acționează
- Antonia Hendrik
- 1 mai 2022, 12:00
Putin şi-a pus „fabrica de troli” la treabă. Hackerii au declanșat o campanie de manipulare răspândind online minciuni pro-război. Trupa din Sankt Petersburg deturnează discuțiile de pe Twitter, TikTok, conturile de socializare ale liderilor mondiali și site-urile media, precum şi manipularea sondajele de opinie.
Trolii ruși cu sediul într-o veche fabrică de arme din Sankt Petersburg vizează liderii mondiali online și răspândesc sprijin pentru invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, a declarat guvernul britanic, citând cercetări în domeniu.
S-a constatat că agenții online ordonau adepților să vizeze mass-media și politicienii occidentali, potrivit unei cercetări finanțate de guvernul Regatului Unit, care intenționează să-l împărtășească cu marile platforme online și cu alte guverne.
Fabrica de mașini Arsenal din Sankt Petersburg, o companie care produce echipamente și tehnologie militară
Hackerii online au fost identificați, ținta acestora fiind presa occidentală și politicieni, potrivit studiului finanțat de guvernul de la Londra. Fabrica de troli este suspectată a avea legături cu Yevgeny Prigozhin, fondatorul Internet Research Agency acuzat de amestec în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, în favoarea lui Donald Trump.
Cartierul general al armatei de troli se presupune că ar fi într-un spațiu închiriat la sediul unei companii care fabrică echipamente și tehnologie militară, în Sankt Petersburg.
Studiul detaliază modul în care regimul președintelui rus încearcă să manipuleze opinia publică pe rețelele de socializare, precum și în secțiunile de comentarii ale principalelor instituții media. Printre ținte se numără conturile de pe rețelele sociale ale lui Boris Johnson, premierul britanic; cancelarul german, Olaf Scholz; și șeful politicii externe al UE, Josep Borrell.
Cercetarea a spus că influencerii de pe TikTok erau plătiți pentru a amplifica narațiunile pro-Kremlin. Operatorii au amplificat, de asemenea, mesajele autentice ale utilizatorilor legitimi ai rețelelor sociale, care se întâmplă să fie în concordanță cu punctul de vedere al Kremlinului – aparent pentru a se sustrage de la măsurile platformelor de rețele sociale de combatere a dezinformării.
Au fost detectate activități pe Twitter și Facebook, dar s-au dovedit a fi concentrate în special pe Instagram, YouTube și TikTok
Se spune că un rol cheie în rețea este îndeplinit de un canal Telegram numit „Cyber Front Z”, cu litera Z semnificând sprijinul Rusiei pentru război. Conturile de pe rețelele sociale ale trupelor și muzicienilor, inclusiv Daft Punk, David Guetta, Tiesto și Rammstein, par să fi fost vizate de operațiunea de dezinformare.
Cercetătorii spun că grupul pare să fi învățat din tacticile folosite de teoreticienii conspirației QAnon și de la gruparea teroristă Statul Islamic. Se spune că ferma de troli recrutează și angajează muncitori salariați în mod deschis, justificând munca ca „activitate patriotică” în sprijinul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
Secretarul de externe britanic, Liz Truss, a declarat: „Nu putem permite Kremlinului și fermelor sale umbroase de troli să invadeze spațiile noastre online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin.
„Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internaționali și va continua să lucreze îndeaproape cu aliații și platformele media pentru a submina operațiunile de informare rusești”, relatează theguardian.