Putin se pregătește de un Război NUCLEAR. Rusia construiește noi buncăre anti-atomice și își sporește ARSENALUL: rachete balistice SS-27 Mod 2, submarine SS-N-32 și drone submarine „Kanyon”
- Radu Pădure
- 16 august 2016, 13:18
Rusia construiește un număr important de buncăre subterane, capabile să servească drept puncte de comandă într-un eventual conflict nuclear. Oficiali din serviciile de informații americane afirmă că această campanie de construire de buncăre se desfășoară de câțiva ani, atât în Moscova cât și în restul țării, scrie Washington Free Beacon.
Dezvăluirea despre această campanie de construire de buncăre nucleare în Rusia vine după ce generalul Curtis Scaparrotti, șeful Comandamentului European al armatei americane, a caracterizat noua doctrină nucleară a Moscovei drept „alarmantă”.
Într-o conferință de presă organizată pe 27 iulie de US Strategic Command, generalul american cu patru stele a spus:
„Este limpede că Rusia își modernizează forțele strategice. Doctrina rusă afirmă că armele nucleare tactice pot fi folosite ca răspuns la un atac convențional. Aceast fapt este alarmant și explică de ce forțele nucleare americane și ale NATO continuă să fie un element vital de descurajare.”
Mark Schneider, un fost oficial al Pentagonului, care lucrează acum Institutul Național pentru Politici Publice din Virginia, a afirmat că noua strategie de securitate a Rusiei, care a fost făcută publică în decembrie, conține un număr sporit de măsuri de apărare civilă față de un posibil atac nuclear, ceea ce ar fi un indiciu că Moscova se pregătește pentru un război nuclear:
„Rusia se pregătește pentru un mare război, despre care presupune că s-ar putea transforma într-unul nuclear, rușii fiind cei care lansează prima lovitură.”
Expertul american, citat de Washington Free Beacon, a avertizat:
„Noi (americanii – n.r.) nu ne pregătim destul de serios pentru un mare război, cu atât mai puțin pentru unul nuclear.”
Rusia a lansat o operațiune de amploare pentru consolidarea forțelor sale nucleare strategice, construirea de noi rachete, submarine și bombardiere. Un raport al Departamentului de Stat privind acțiunile Rusiei în lumina noului Tratat de limitare a armamentului stratetic START a informat că Moscova și-a sporit arsenalul nuclear cu 153 de focoase nucleare.
Creșterea numărului de focoase nucleare este rezultatul desfășurării noilor rachete balistice intercontinentale SS-27 Mod 2 cu focoase nucleare multiple și a submarinelor SS-N-32 lansatoare de rachete.
În plus, Rusia construiește un submarin-dronă, cu numele de cod „Kanyon”, care este conceput pentru a purta un focos nuclear de o megatonă.
De asemenea, Moscova lucrează la dezvoltarea unei rachete hipersonice, concepută pentru a lansa focoase nucleare evitând sistemele moderne de apărare anti-rachetă.
Un raport redactat de Institutul Național pentru Politici Publice conchide că unul dintre motivele noii expansiuni nucleare a Rusiei este de a semăna frică:
„Liderii ruși par să vadă în armele nucleare un ultim mijloc de a face lumea să se teamă sau măcar să manifeste respect față de Rusia, care oferă o pârghie politică pentru a intimida, constrânge și descuraja țărilor occidentale să încerce a se amesteca militar în politica de expansiune a Moscovei.”
Analiști militari susțin că un posibil răspuns al Statelor Unite la construirea de către Rusia a punctelor subterane de comandă anti-nucleare ar fi dezvoltarea de bombe nucleare cu penetrare în adâncime, capabile să amenințe noile buncăre.
O altă opțiune popusă de experții nucleari ar fi dezvoltarea de arme nucleare cu efect redus, care să poată fi folosite în lovituri de mare precizie.
Despre noile buncăre subterane rusești nu sunt disponibile multe detalii. Presa de stat din Rusia a dezvăluit doar că asemenea construcții sunt în lucru în Moscova, ca parte a consolidării forțelor strategice.
Ministerul rus al Apărării dezvăluia în ianuarie că forțele strategice vor beneficia până la sfârșitul anului de un sistem modernizat de comandă și control. Agenția RIA-Novosti a descris acest sistem ca pe unul de generația a cincea.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de Apărare, maiorul Dmitri Andreiev, a declarat că noul sistem, cunoscut sub acronimul IASBU, va folosi semnale digitale pentru a transmite ordine de luptă și a controla forțele strategice.
Sistemul va fi utilizat pentru noile unități de rachete balistice intercontinentale SS-27 și va oferi o securitate mai mare pentru ca ordinele să ajungă în siguranță la destinație.