Putin se pregătește de ABORDAREA lui Trump. Ce SOCOTELI își face Kremlinul cu noul președinte al Americii

Putin se pregătește de ABORDAREA lui Trump. Ce SOCOTELI își face Kremlinul cu noul președinte al Americii

În Rusia, victoria lui Trump este privită cu prudență. „Va fi cea mai imprevizibilă administrație din istoria Statelor Unite”, cred experții.

Kremlinul l-a lăudat pe Donald Trump că are „o asemănarea fenomenală” în abordarea problemelor politice cu liderul rus Vladimir Putin. Într-o apariție televizată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a manifestat admirația față de declarațiile de politică externă ale lui Trump, subliniind comentariile acestuia „de a avea dialog cu orice țară”, în interesul Statelor Unite.

„Putin a spus exact același lucru, doar că a vorbit despre prioritatea intereselor naționale ale Rusiei. Este fenomenal cât de apropiați sunt în abordarea politicii externe și acesta este un motiv de optimism moderat că dialogul va fi reluat.”

În Rusia au circulat informații despre petreceri cu șampanie în Duma de stat, după ce s-a anunțat victoria lui Putin, cu deputații izbucnind în aplauze și urale la aflarea veștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au existat însă și politicieni, tot din sânul puterii de la Moscova, mult mai moderați în abodare. Ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, declara pe 10 noiembrie:

„Nu trăim o euforie. Am avut experiențe foarte diferite cu administrațiile americane, fie ele republicane sau democrate”.

Nici mesajul de felicitare transmis de Putin lui Trump nu mustește de optimism: pe un ton moderat, el își exprimă speranța că relațiile bilaterale se vor îmbunătăți sub noua administrație americană.

Ambele părți s-au lăudat în repetate rânduri, în ultimii doi ani, iar Riabkov a recunoscut în fața jurnaliștilor că au existat contacte între Moscova și tabăra lui Trump în timpul campaniei electorale.

Însă acum, când Trump a ajuns președinte, Kremlinul va avea de gestionat o relație cu cea mai imprevizibilă administrație a Statelor Unite, după părerea unor analiști de politică externă consultați de The Moscow Times.

Kremlinul a anticipat revolta americanilor împotriva lui Hillary Clinton, afirmă Stanislav Belkovski, directorul Institutului Național de Strategie:

„Evident, Putin este câștigător în această situație. Nu pentru că a câștigat Trump, ci pentru că s-a dovedit că ‘establishmentul’ american nu își controlează nici măcar propria țară.”

Însă „înfrângerea platformei Obama” este o victorie de scurtă durată: „Nimeni nu știe care va fi adevărata politică a lui Trump față de Rusia”, spune Belkovski.

Această incertitudine este în același timp o provocare serioasă pentru Kremlin, dar și o excepțională oportunitate.

Moscova trebuie să demonstreze că este gata de dialog, afirmă Andrei Sușențov, director de progam la Clubul Internațional de Analiză Valdai.

Dacă administrația Trump vrea să ajungă la înțelegeri în privința unor probleme-cheie, cum ar fi securitatea europeană, apărarea anti-rachetă, Ucraina și Siria, atunci „Kremlinul trebuie să creeze condiții ca aceste acorduri să pară concesii făcute Statelor Unite”, consideră Sușențov.

Alți analiști ruși sunt mai puțin siguri că Moscova va putea colabora cu administrația Trump.

Fiodor Lukianov, editor la publicația Russia in Global Affairs, apreciază:

„Statele Unite sunt încă buimăcite (după rezultatul votului – n.r.), sunt în criză. Există o mare doză de incertitudine. Este mai bine să vedem cum evoluează lucrurile, să nu fim noi cei care avem inițiativa.”

Pavel Șarikov, profesor la Academia Rusă de Științe din cadrul Institutului de Studii Americane și Canadiene, crede că este important ca Rusia să aibă așteptări moderate. El crede că, și în cazul în care Trump ar înclina spre o politică mai prietenoasă cu Moscova, tot va avea de înfruntat opoziția așa-numiților „șoimi” din Partidul Republican, partizanii unei politici dure față de Rusia.

„Probabil că Trump nu va reuși să ridice sancțiunile; nici măcar un singur congressman nu vrea asta. Și în nici un caz nu va accepta Crimeea (ca parte a Rusiei – n.r.).”

Dmitri Trenin, director la think tank-ul Carnegie Moscow Center, împărtășește aceeași opinie:

„Nu trebuie să ne facem iluzii și să ne așteptăm ca Trump să facă concesii Rusiei în problemele-cheie. În același timp, însă există o șansă ca relațiile ruso-americane să iasă din zona critică. O șansă pe care nu avem voie să o ratăm.”

Însă Trenin avertizează că foarte multe lucruri vor depinde de consilierii și membrii cabinetului pe care Trump și-i va alege, dată fiind lipsa de experiență în politica externă a miliardarului.

Însă Belkovski insistă că mingea se află acum în terenul Kremlinului. De acțiunile Rusiei vor depinde relațiile cu America din următorii patru ani, crede el.

„Rusia, nu America, a fost la originea conflictului din Ucraina, indiferent ce spune Putin despre asta. Și, dacă sunt amenințate de Kremlin, orice președinte american va apăra interesele Americii – chiar și Trump.”