Putin s-a răzgândit. Liderul de la Kremlin vrea să rupă acordul privind exportul cerealele ucrainene prin Marea Neagră

Putin s-a răzgândit. Liderul de la Kremlin vrea să rupă acordul privind exportul cerealele ucrainene prin Marea Neagră Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele Rusiei a anunțat că țara lui nu are nimic de câștigat în urma acordului privind exportul de cereale ucrainene. Putin susține că mai puțin de trei la sută din cantitățile exportate ajung la țările sărace.

Rusia a fost de acord cu tratatul privind exportul de cereale, nu în beneficiul Ucrainei, ci al unor ”țări prietene” din Africa și America Latină, a declarat, marți, președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii militari.

”Nu facem acest lucru pentru Ucraina, ci pentru țările noastre prietene din Africa și America Latină. Pentru că cerealele ar trebui să fie trimise în primul rând către cele mai sărace țări din lume”, a spus el.

El a adăugat că Rusia se gândește să se retragă din acordul privind cerealele. Putin a atras atenția asupra faptului că cea mai mare parte a cerealelor ucrainene, contrar acordurilor, merge către țări destul de prospere din Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Noi înțelegem acest lucru. Am fost de acord în mod deliberat cu acesta (acordul privind cerealele - n.n.) pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare - prietenii noștri, și pentru a ridica sancțiunile asupra sectorului nostru agricol. Am fost înșelați încă o dată”, a declarat el.

În același timp, Rusia este pregătită să furnizeze gratuit volumul de cereale care provine acum din Ucraina către țările cele mai sărace, în cazul retragerii sale din acordul privind cerealele, a adăugat el.

”În ceea ce privește acordul privind cerealele, ne gândim să punem capăt participării noastre la acest acord. Dar volumul de cereale pe care l-au primit țările cele mai sărace, care este puțin peste 3%, vom fi gata să le livrăm gratuit”, a declarat Putin, citat de TASS.

ONU este îngrijorată de decizia Rusiei

Președintele Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres a transmis că acordul privind exportul cerealelor ucrainene trebuie să continue.

„Sunt îngrijorat şi ne străduim să ne asigurăm că va fi posibil să menţinem Iniţiativa Mării Negre şi, în acelaşi timp, că suntem capabili să ne continuăm activitatea pentru a facilita exporturile ruseşti”, a declarat Guterres.

Pentru a convinge Rusia să fie de acord cu acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră a fost încheiat în acelaşi timp un memorandum de înţelegere pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia cu propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte.

Chiar dacă exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia din 2022, Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările reprezintă o barieră în calea livrărilor.