Liderul rus a mai menționat anterior astfel de sisteme care țintesc cu laser par a fi derivate din "Science Fiction", conform unui reportaj publicat de agenția de știri RBC.
Astfel de arme, potrivit lui Putin, vor funcționa ca niște complexe tactice militare cu laser.
Președintele Federației Ruse a propus "ca dezvoltarea generală a armelor ce par a avea potențial să fie evaluată separat, inclusiv cele create pe baza principiilor așa-numitei noi fizici".
"În plus, vom discuta despre modificările efectuate asupra sistemelor de arme cu laser, care utilizează optică internă și optoelectronică foarte sensibilă, inclusiv cele care până de curând păreau "povești pentru copii", a declarat Putin, adăugând că se referă la sistemele tactice de luptă cu laser.
În martie, președintele rus a dedicat o mare parte din discursul său anual din cadrul Adunării Federale subiectului noilor arme rusești. Acesta a afirmat că a fost creată și testată cu succes, în Federația Rusă, o nouă rachetă nucleară de croazieră cu "rază de acțiune nelimitată și traiectorie de zbor imprevizibilă".
În timpul discursului lui Putin, un clip 3D a prezentat lansarea unei rachete balistice Sarmat echipate cu sisteme de apărare antirachetă. Președintele rus a acuzat Statele Unite de dezvoltarea sistemelor de apărare antirachetă în întreaga lume și a declarat că industria rusă de apărare nu va sta cu mâinile în sân, ci va inventa mijloace de a răspunde adecvat acelor sisteme.