Decizie istorică pregătită în cabinetele Kremlinului. Putin vrea să declare Marea Azov drept „mare interioară” a Rusiei.
Marea Azov ar putea ajunge „mare interioară” a Rusiei. Duma de Stat a primit spre aprobare un proiect de lege privind stabilirea statutului Mării Azov ca „mare internă” a Rusiei, potrivit EFE.
Documentul zămislit la Kremlin privind Marea Azov
În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei. Faţă care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice. Anunţul a fost făcut pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti Mihail Şeremet, deputat în camera inferioară din partea Crimeii.
Comisia de profil din Dumă a aprobat deja acest proiect de lege, a indicat deputatul rus. El a afirmat că deputaţii ruşi vor face tot posibilul pentru a aproba acest proiect de lege până la sfârşitul anului.
Triumful ruşilor
Aceasta va însemna „un triumf al dreptăţii istorice", a declarat deputatul. El a adăugat că astfel „Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov".
De facto, Marea Azov, împărţită anterior de Rusia şi Ucraina, a devenit o mare internă a Federaţiei Ruse în urma anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud), în septembrie 2022.
Comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea teritoriilor ucrainene cotropite de către ruşi.
Marea Azov, o dorinţă mai veche a ruşilor
În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat acordul cu Ucraina privind cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a strâmtorii Kerci. S-a întâmplat după aprobarea unui proiect de lege corespunzător de către ambele camere ale parlamentului federal rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.
În cadrul contraofensivei din vară, Kievul a încercat fără succes să taie coridorul terestru între teritoriul rusesc şi Crimeea. Pentru a deschide o ieşire la Marea Azov.
Tratatul bilateral care stabilea că atât Rusia cât şi Ucraina au dreptul de a folosi Marea Azov a devenit nefuncțional după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014.
Rusia a construit un pod rutier peste Strâmtoarea Kerci. Ambele ţări au reclamat întârzieri ale transportului maritim şi hărţuiri.