Curtea Supremă a Rusiei a decis că este ilegal să se discute în public „știri false” cu privire la pandemia Covid-19, în plus de a fi publicate.

În fața neîncrederii publicului cu privire la rata de infectare relativ scăzută din țară, Rusia a făcut difuzarea de false informații privind Covid-19 pasibilă cu o pedeapsă care poate ajunge până la cinci ani cu închisoarea, începând cu 1 aprilie.

Într-o notă explicativă publicată săptămâna aceasta, Curtea Supremă a declarat că sancțiunile se extind persoanelor care „folosesc nu numai mass-media și rețelele de telecomunicații dar care iau și cuvântul în cadrul unor reuniuni, mitinguri, distribuie pliante și afișe”, scrie The Moscow Times.

Legea nu se aplică dacă informațiile „dubioase” au fost publicate sau discutate public înainte de 1 aprilie, a declarat instanța.

Procurorii ruși au declarat că, din februarie, au descoperit peste 300 de „fake news” despre Covid-19.

Peste 260 de site-uri au fost blocate sau au suprimat „false informații”, au declarat reprezentanții parchetului.

Autoritățile au solicitat autorității ruse de monitorizare a mass-media să blocheze 80 de site-uri pentru că au răspândit „false informații de interes public care au amenințat viața și sănătatea oamenilor”.

Legea care a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie, promulgată de Vladimir Putin, pedepsește și persoanele care încalcă regulile de carantină cu până la șapte ani cu închisoarea.

Putin a spus anterior că informații false despre coronavirus sunt trimise în Rusia din străinătate pentru a răspândi panica.

Rusia a confirmat joi 4.774 de noi infecții cu coronavirus, aducând numărul oficial de cazuri la 62.773.