Putin: Protestele din Rusia sunt ilegale și periculoase. Reacţii internaţionale

putin, rusia, proteste, alexei navalny, sua, marea britanie, franta

Protestele din Rusia sunt ilegale și periculoase în opinia preşedintelui Vladimir Putin, care critică punctele de vedere exprimate de SUA, Franţa sau Marea Britanie cu privire la mitingurile pro Alexei Navalny.

Rusia a acuzat țările occidentale că au încurajat mitingurile în sprijinul liderului opoziției Alexei Navalny. Zeci de mii de ruşi au sfidat prezența intimidantă a poliției pentru a se alătura mitingurilor de sâmbătă.

În cele din umră, peste 3.500 dintre aceştia au fost reținuți. Luni, președintele Vladimir Putin a declarat că protestele sunt „ilegale și periculoase”.

Putin: Protestele din Rusia sunt ilegale și periculoase

Situaţia din Rusia a stârnit reacţia miniștrilor de externe ai Uniunii Europene. Aceştia se întâlnesc luni pentru a discuta răspunsul şi cererile de sancționare a Rusiei.

Miniștrii de Externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei cer „măsuri restrictive împotriva oficialilor ruși responsabili de arestări”. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut UE să intensifice sancțiunile asupra Rusiei după arestarea lui Navalny.

Navalny este cel mai important critic al președintelui Putin şi a cerut proteste după ce a fost arestat la întoarcerea în Rusia. Se întâmpla în urmă cu doar o săptămână.

Sâmbătă au avut loc demonstrații în aproximativ 100 de orașe din Orientul Îndepărtat Rus și Siberia până la Moscova și Sankt Petersburg.

Reacţia de la protestele ilegale și periculoase din Rusia

La Moscova, forţele de ordine i-au bătut și târât pe manifestanți. Observatorii spun că amploarea demonstrațiilor a fost fără precedent. Totuşi,  protestul din capitala Rusiei a fost cel mai mare din ultimul deceniu.

Răzvrătiţii au fost susţinuţi şi de ruşii care au asistat pasiv la evenimente. Spre exemplu, călătorii din troleibuzele Moscovei le-au făcut semne de încurajare.

La rândul lor, şoferii au claxonat minute-n şir. Ceea ce a surprins a fost numărul mare de tineri care au sprijinit cauza lui Navalny.

Mitingurile opoziției au atras mai mulți tineri de când Navalny a început să lanseze investigații online despre presupusa corupție guvernamentală.

Palatul lui Putin de la Marea Neagră

O astfel de anchetă lansată săptămâna trecută a susținut că președintele Putin a alocat fonduri ilicite pentru un palat de la Marea Neagră. Filmul postat pe YouTube a adunat peste 85 de milioane vizualizări.

Mulți protestatari au fost intrigaţi de concluziile acelei anchete. Astfel, scandarea „Putin este un hoț!” a fost auzită des în timpul demonstrațiilor de sâmbătă.

Rețelele sociale au jucat, de asemenea, un rol esențial în motivarea tinerilor care au ieşit la proteste. Mulți dintre ei cunosc foarte bine ce înseamnă o Rusie condusă de Putin.

Postările care promovează demonstrațiile au fost vizionate de sute de milioane de ori şi pe TikTok. Între timp, Putin a declarat că acel palat nu este al său şi nici al rudelor sale.

Critici la adresa Statele Unite ale Americii

Pe măsură ce presiunea a crescut duminică, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a reacţionat. El a criticat un mesaj al ambasadei SUA la Moscova prin care oamenii erau avertizaţi să evite mitingurile.

Administraţia de la Kremlin a interpretat mesajul americanilor drept „o ingerință în treburile noastre interne”. Ambasada SUA a declarat că astfel de avertismente sunt o „practică obișnuită și de rutină”.

Noua administrație Biden ceruse anterior autorităților ruse să-i elibereze pe cei reținuți. Despre intervenţia forţelor de ordine, americanii au spus că a presupus „tactici dure” împotriva manifestanţilor.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a acuzat că națiunile occidentale și-au folosit ambasadele pentru a încuraja protestele. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a avut propria abordare despre criticile vesticilor.

„O criză foarte profundă a acelui mod de gândire foarte occidental, a pseudodemocrației și pseudoliberalismului occidental”, a declarat aceasta.

Reacţia Franţei cu privire la protestele din Rusia

 

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a descris arestările protestatarilor drept o „alunecare spre autoritarism” și a cerut sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Navalny a fost reținut după ce a zburat înapoi la Moscova de la Berlin. El își revenise în capitala Germaniei după un atac cu neurotoxină aproape fatal lansat în Rusia, în august 2020.

La întoarcere, el a fost arestat și găsit vinovat pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată. Cu privire la această reacţie, Navalny a spus totul a fost conceput pentru a-l reduce la tăcere.

sursa: bbc.com