Putin preia metodele Chinei. Metroul din Moscova, echipat cu recunoaștere facială

Putin preia metodele Chinei. Metroul din Moscova, echipat cu recunoaștere facială

Campania de supraveghere masivă pusă în practică de autoritățile ruse în cursul pandemiei cu noul coronavirus va fi folosită și în viitor pentru monitorizarea populației, denunță organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.

Metroul din Moscova va echipa 1500 de vagoane cu o tehnologie de recunoaștere facială, până la sfârșitul acestui an, informează BBC Rusia.

Potrivit unui contract public, metroul moscovit va cheltui 1,4 miliarde de ruble (20 de milioane de dolari) pentru camere video și software.

Încă din  2018, metroul din Moscova a anunțat că va testa camere de recunoaștere facială în trenuri și în gări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproximativ un sfert din toate vagoanele metroului din capitala Rusiei vor fi dotate fiecare cu opt camere de recunoaștere facială, până la sfârșitul anului, potrivit BBC Russia.

Fiecare dintre cele 12.300 de camere, conectate la 398 de servere, vor putea identifica 15 fețe pe secundă, potrivit cotidianului de afaceri Kommersant.

Camerele cu capacități de prelucrare a imaginilor sunt în prezent instalate la intrarea în subteran dar nu în interiorul vagoanelor de metrou.

Autoritățile din Moscova au implementat deja tehnologia de recunoaștere facială într-o rețea de aproape 200.000 de camere de supraveghere, pentru identificarea suspecților de comiterea unor infracțiuni.

Capitala rusă și-a derulat programul de supraveghere prin recunoaștere facială „Safe City”,  la începutul acestui an pentru a-i urmări pe cei care nu respectă regulile de izolare în condițiile în care Moscova este epicentrul epidemiei cu virusul SARS-CoV-2 în Rusia.

Criticii au acuzat însă autoritățile că se folosesc de pretextul pandemiei pentru a încălca drepturile la viață privată a cetățenilor, organizând mai multe proteste.

Cercetările publicate de activiștii pentru drepturile omului, săptămâna trecută, sugerează că această campanie de supraveghere în masă a Rusiei în timpul pandemiei ar putea rămâne în uz mult timp după terminarea epidemiei.

Experții în securitate au avertizat la începutul primăverii că autoritățile intenționează să mențină instrumentele de supraveghere mult timp după ce focarul de infecții va dispărea.

Potrivit militanților pro-democrație, în viitoarele situații de „urgență”, care pot fi declarate în orice circumstanțe – de la un nou dezastru sanitar și până la proteste de masă – experiența și resursele acumulate în timpul carantinei vor permite implementarea rapidă a unei supravegheri stricte din partea autorităților.

Deseori, criticii Kremlinului compară sistemul de supraveghere din Moscova cu cel din China, unde recunoașterea facială și permisele „de bună purtare” bazate pe o supraveghere omniprezentă au devenit literă de lege.