Putin pare să piardă treptat războiul contra Ucrainei. Deputat european: „Sfârşitul domniei preşedintelui rus poate fi lung şi sângeros”

Putin pare să piardă treptat războiul contra Ucrainei. Deputat european: „Sfârşitul domniei preşedintelui rus poate fi lung şi sângeros”Sursă: Arhivă EVZ

Războiul din Ucraina este mult mai lung comparativ cu planurile inițiale ale lui Vladimir Putin. Având în vedere rezistența pe care o arată armata ucraineană, mulți specialiști susțin că Rusia are șanse din ce în ce mai mici să câștige, însă pierderea nu va însemna neapărat și căderea lui Vladimir Putin. Bernard Guetta, deputat european, susține că "Putin a pierdut deja acest război”.

Vladimir Putin a dat ordin de război încă din 24 februarie, convins fiind că armata ucrainiană nu va putea face față forței sale și va capitula destul de repede. Planurile sale nu s-au adeverit, iar acum vorbim despre un conflict militar care durează de aproximativ trei săptămâni.Ucraina rezistă cu stoicism în fața inamicului, iar acest lucru determină specialiștii că creadă că vor ieși învingători.

Bernard Guetta, deputat european din grupul Renew, a fost invitat într-o emisiune radio, unde a vorbit despre viitorul lui Vladimir Putin. În opinia sa, războiul în Ucraina. Dar e oare necesar să treci prin această criză pentru ca Uniunea Europeană să devină mai puternică?

"Totdeauna în momente de dificultate apar personalităţile. Deci nu e nimic uimitor că UE se afirmă într-o criză atât de gravă. Nu a fost nevoie decât de câteva ore pentru ca Uniunea să cadă de acord şi să livreze arme unei ţări în război, este fără precedent. Este un salt în UE a apărării", explică el la postul DH Radio.

Vladimir Putin a pierdut războiul, însă nu și domnia

Deputatul amintește de faptul că Statele Unite sunt pe cale să se îndepărteze de teatrul european de mai mulţi ani. Este primordial ca Europa să apară ca o putere independentă. "Cred că avem un 'Dream Team' în fruntea UE. Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, este remarcabil. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, este uimitoare, în vreme ce Charles Michel, preşedintele Consiliului European, îşi face treaba şi încă teribil de bine".

Bernard Guetta cunoaște extrem de bine poporul rus. Înainte de a fi deputat, acesta a fost corespondent pentru cotidianul "Le Monde" în Rusia. După părerea lui, adeziunea populaţiei la acest război nu este deloc unanimă.

"Văd o opoziţie absoltă faţă de acest război la enorm de mulţi ruşi. În rest, văd un grad variabil de inconfort cert. În afara celor plătiţi de primul canal de ştiri rusesc care spune ce îi cere să spună FSB, adică fostul KGB, nu văd entuziasm radical pentru acest război. Popoarele rus şi ucrainean nu sunt unul şi acelaşi, dar au o istorie împletită de secole. Sunt legaţi prin limbă. Şi în plus, există enorm de multe căsătorii între ruşi şi ucraineni, în aşa fel încât e greu să găseşti o familie ucraineană fără o ramură rusească şi invers", explică el.

Din punctul de vedere a lui Bernard Guetta, Vladimir Putin a pierdut deja războiul, vorbind din punct de vedere politic şi îl poate pierde şi militar. "Pentru a-l câştiga politic, ar fi trebuit ca la 48 de ore după începerea conflictului să-şi facă o intrare victorioasă în Kiev, aclamat de popuaţie ca un eliberator. Nu e deloc ce s-a întâmplat. Politic e din ce în ce mai dificil să explici de ce este domnul Zelenski un nazist drogat. Ea la fel de dificil să justifici că intri în această ţară pentru că e plină de rachete NATO. Mai întâi, nu e nicio rachetă a NATO, apoi Ucraina în niciun caz nu poate intra în NATO, deoarece există un veto german la această aderare din 2008. Putin vorbeşte aiurea, îl găsesc halucinat".

Deputatul își amintește de perioada anilor 1990, când Vladimir Putin a venit la putere. Pe atunci era văzut ca un "bărbat adevărat". Cineva capabil să răzbune Rusia după umilinţa pe care a cunoscut-o pe scena internaţională prin destrămarea blocului URSS-ului. "Astăzi, el nu mai apare ca un om nou, ci ca unul uzat de putere, cineva care nu mai are o bază socială. Nu mai are nimic de propus poporului rus, e un final de domnie. Din păcate, ştim din istorie că un final de domnie poate fi foarte lung şi sângeros", regretă el, potrivit Rador.