Putin vrea să supravegheze PĂMÂNTUL cu noul proiect „Ochiul suveranului Gosudarev”. Ce are de spus NASA?
- Antonia Hendrik
- 20 ianuarie 2019, 14:03
Agenția spațială rusă propune crearea unei constelații de sateliți de teledetecție numit „Государево Окo (Ochiul suveranului Gosudarev), a anunțat șeful Roscosmos Dmitri Rogozin. Proiectul va monitoriza schimbările dinamice ale tuturor proceselor de pe Pământ. Şeful NASA, Jim Braydenstayn, a decis să anuleze vizita directorului „Roskosmos“ Dmitri Rogozin în SUA.
„Astăzi, am prezentat un nou proiect, pe care îl consider extrem de promițător. Este vorba despre proiectul "Ochiul suveranului Gosudarev", care ne-ar permite să vedem dinamica oricărei schimbări pe Pământ ", a declarat Rogozin la o conferință de presă.
Potrivit lui Rogozin, proiectul ar putea aduce o contribuție importantă la inițiativa Rusiei privind economia digitală, o strategie națională de dezvoltare care vizează îmbunătățirea funcționării organismelor de reglementare și a instituțiilor de învățământ, precum și securitatea informatică, cercetare și infrastructură IT.
Rețeaua "Sovereign Eye" ar avea ca scop îmbunătățirea capacităților de supraveghere a agențiilor civile, inclusiv a Ministerului rus al Situațiilor de Urgență, și ar putea ajuta în sectoare ale economiei, cum ar fi agricultura și producția de energie. Rogozin a menționat că Ministerul Situațiilor de Urgență ar putea folosi sistemul pentru a implementa rapid avioane de luptă împotriva incendiilor.. Pentru agricultură, rețeaua satelit ar monitoriza terenurile arabile existente.
În plus, potrivit lui Rogozin, cu ajutorul "Государево Окo" va putea monitoriza proiectele majore de infrastructură. "Aceasta ar ajuta mult autoritățile. Toate clădirile și schimbările de infrastructură vor fi vizibile din spațiu ", a spus el. "Vom oferi celor de la Gazprom, Rosneft, Lukoil, Russneft și alții posibilitatea de a controla de la distanță instalațiile pe care le construiesc, fie în Rusia, fie în străinătate", a spus managerul.
Sistemul ar permite supravegherea digitală din diferite unghiuri, pentru a determina "de exemplu, adâncimea unei groape, adâncimea unei mine sau alte schimbări în infrastructură", a spus el. Rusia a lansat doi sateliți de teledetecție Canopus-V de la Cosmodromul Vostochny în decembrie 2018. Până în 2020, grupul rus de sateliți de teledetecție ar trebui să cuprindă cel puțin 15 sateliți, inclusiv șase Canopus-Vs, capabili să efectueze o teledetecție foarte detaliată, notează tsn.ua.