Evenimentul ZileiInternationalPutin o răsplătește pe spioanca Maria Butina. Moscova nu se mai ascunde

Putin o răsplătește pe spioanca Maria Butina. Moscova nu se mai ascunde

Putin o răsplătește pe spioanca Maria Butina. Moscova nu se mai ascunde
Povestea Mariei Butina, spion rus demascat de autoritățile americane, este departe de a se fi încheiat.

Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a invitat-o pe Maria Butina, agent FSB, să reprezinte drepturile cetățenilor ruși încarceraţi în străinătate. La prima sa apariţie publică de când Washingtonul a deportat-o sub acuzaţia de spionaj, Butina a primit următoarea invitație din partea Tatianei Moskalkova: „Vă invit să lucraţi în grupul nostru pentru apărarea compatrioţilor ruși din străinătate. Sunt sigură că împreună vom putea să facem mult bine pentru oamenii care au ajuns în situaţii dificile”.

Primul caz pe agenda Mariei Butina ar putea fi cel al lui Konstantin Iaroşenko, un pilot condamnat la 20 de ani de închisoare în Statele Unite sub acuzația că a introdus cocaină în ţară. Bursa.ro scrie că Iaroşenko a fost arestat de forţele speciale americane în Liberia, în 2010, moment în care Moscova a acuzat Washingtonul că-i vânează cetăţenii prin toată lumea.

Maria Butina are 31 de ani. Pe 26 octombrie, ea a fost expulzată din America, fiind acuzată de spionaj în favoarea Rusiei. La sosirea la Moscova, mii de ruși au așteptat-o pe aeroport, în semn de respect și apreciere pentru munca depusă în SUA. În decembrie, ea a recunoscut că a acţionat pe teritoriul american ca agent de legătură al FSB, infiltrându-se într-un grup care milita pentru dreptul cetățenilor americani de a deține arme.

Acest caz de spionaj a amplificat tensiunile dintre SUA şi Rusia, care oricum erau la cote ridicate după acuzațiile aduse Moscovei cu privire la amestecul în alegerile prezidenţiale de la Washington. Anexarea Crimeii de către Rusia și implicarea în conflictele de pe glob sunt alte puncte asupra cărora cele două superputeri au opinii contrare.

Maria Butina a primit o ofertă de muncă şi din partea Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.


Accesează: