Dușmanii lui Putin mor pe bandă rulantă

Dușmanii lui Putin mor pe bandă rulantă

La nouă zile după ce agentul dublu rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost atacați cu o substanță neurotoxicăși se află în comă, un alt rival al lui Putin a fost găsit mort în Marea Britanie.

Nikolai Glușkov, de 68 de ani, mâna dreaptă a oligarhului rus Boris Berezovski, a fost descoperit de către fiica sa, Natalia, luni, 12 martie, fără viață, în locuința acestuia din Londra. Poliția anti-teroristă britanică a deschis o anchetă. Potrivit ziarului rus Kommersant, Glușkov ar fi prezentat „urme de strangulare”.

Mogulul disident Berezovski fusese și el descoperit pe 23 martie 2013 spânzurat în locuința sa din Sunninghill, iar medicul legist nu a putut să confirme dacă a fost vorba de crimă sau sinucidere. La vremea respectivă, Glușkov a afirmat că Berezovski a fost ucis din ordinul lui Vladimir Putin.

 Șoferul asasin

Ne puteți urmări și pe Google News

Demararea anchetei privind moartea suspectă a lui Nikolai Glușkov a fost anunțată marți seara, cu doar câteva ore înainte de expirarea ultimatumului dat de Londra Moscovei pentru a oferi explicații rezonabile în legătură cu tentativa de asasinare a agentului dublu GRU – MI6, Serghei Skripal și a fiicei sale pe 4 martie în localitatea britanică Salisbury unde fostul (?) spion trăia din 2010.

Alex Goldfarb, un disident rus, prieten al lui Glușkov și fost angajat al lui Berezovski, care trăiește de asemenea în Marea Britanie, a declarat pentru The Daily Telegraph: „Evident că pare suspect, după otrăvirea lui Skripal. El (Glușkov) era o figură cunoscută în Rusia și a fost unul dintre partenerii cei mai apropiați ai lui Berezovski.” Și Goldfarb a adăugat: „Moartea lui va fi percepută în Rusia ca o altă victorie a lui Putin de a-i ajunge pe fugari.”

Marina Litvinenko, văduva fostului spion FSB defector Alexander Litvinenko, otrăvit cu Poloniu-210 în noiembrie 2006, a afirmat că Glușkov i-a fost bun prieten și că este foarte tulburată de moartea acestuia, dar s-a arătat reticentă cu declarațiile: „Trebuie să așteptăm, să vedem despre ce este vorba”.

Un alt prieten al lui Berezovski, Badri Patarkatsishvili, un georgian de 52 de ani, a murit în apartamentul său din comitatul Surrey, atac de cord în 2008. La vremea respectivă, șoferul lui Patarkatsishvili și totodată consilier lui de securitate era Andrei Lugovoi, unul dintre asasinii lui Litvinenko.

Amenințări cu moartea

Acum, Lugovoi este deputat în Duma de Stat, prosper om de afaceri (are o firmă de securitate numită „Al nouă- lea val”) și suporter al lui Vladimir Putin. Rusia a respins cererea sa de extrădare formulată de Marea Britanie.

Nikolai Glușkov, care suferea de o boală de sânge dobândită în perioada în care a fost deținut în închisorile din Rusia, locuia de trei ani de zile singur, cu câinele lui. În trecut, a afirmat că a primit în mai multe rânduri amenințări cu moartea. Poliția a declarat că, pentru moment, cauza decesului este „necunoscută”.

Omul care a sfidat marile servicii secrete ale Rusiei

Nikolai Glușkov a fost director financiar la colosul de automobile AvtoVAZ și apoi, din 1995, director adjunct al companiei aeriene Aeroflot.

Potrivit cărții „Moartea unui Disident: Otrăvirea lui Alexander Litvinenko și Întoarcerea KGB”, scrisă de Alexander Goldfarb (un fost angajat al lui Berezovski) și Marina Litvinenko, Glușkov a descoperit că Aeroflot era „o vacă de muls pentru finanțarea operațiunilor internaționale de spionaj” și că, din cei 14.000 de angajați ai companiei aeriene, 3.000 erau ofițeri FSB (serviciul de informații interne), SVR (serviciul de informații externe) și GRU (serviciul de informații al armatei).

Banii din vânzările de bilete mergeau în 352 de conturi din bănci străine, care nu puteau fi controlate de administrația Aeroflot. Potrivit lui Goldfarb, Glușkov a închis toate aceste conturi și a dirijat toți banii spre compania financiară Andava din Elveția, la care principalii acționari erau Berezovski și Glușkov. Totodată impetuosul director adjunct al Aeroflot le-a trimis în 1996 scrisori șefilor FSB, Mihail Barsukov, și SVR, Evgheni Primakov, cerându-le să plătească din bugetele serviciilor lor secrete ofițerii pe care îi aveau angajați la compania aeriană.

 

Evadarea „lucrată” de FSB cu mâna lui Lugovoi

Nikolai Glușkov a fost arestat în decembrie 2000, fiind acuzat, împreună cu Berezovski, de fraudă și spălare de bani prin compania Andava. Berezovski reușise, însă, între timp, să fugă în Marea Britanie.

În aprilie 2001, Andrei Lugovoi este arestat pentru că ar fi încercat să organizeze fuga lui Glușkov din clinica Centrului de Hematologie din Moscova, unde se afla internat. Însă, potrivit lui Glușkov, totul ar fi fost o înscenare a FSB. Lugovoi este cel care, împreună cu Dmitri Kovtun, l-a otrăvit pe spionul rus FSB Alexander Litvinenko în noiembrie 2006, la Londra, turnându-i în ceașca de ceai Poloniu-210.

În martie 2004, Nikolai Glușkov este achitat de acuzațiile inițiale de fraudă și spălare de bani și este condamnat pentru „abuz în serviciu” și tentativă de evadare. Primește o sentință cu suspendare și în 2006 pleacă în Marea Britanie unde cere azil politic.