Cel puțin, premierul indian Narendra Modi a fost asigurat de acest lucru în timpul unei recente discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, săptămâna aceasta.

Potrivit ministerului indian de Externe, liderul de la Kremlin „și-a reiterat angajamentul de a consolida și mai mult parteneriatul strategic ,special și privilegiat”, dintre Rusia și India „în toate domeniile”.

Începând cu cel al apărării.

Astfel, în aceeași zi a discuției lui Narendra Modi cu Vladimir Putin, referindu-se la „situația actuală” (din Ladakh) și la „nevoia de consolidare a forțelor armate pentru apărarea” frontierelor, ministerul indian al Apărării a anunțat că a aprobat o comandă pentru 21 de avioane de luptă MiG-29, precum și pentru modernizarea a 59 de aeronave de acest tip, aflate deja în dotarea forței aeriene a Indiei încă din anii 1980.

Totul la un preț de 992 milioane dolari.

Autoritățile indiene nu au precizat dacă 21 MiG-29 vor fi avioane de ocazie sau dacă vor fi asamblate din celulele stocate de la sfârșitul Războiului Rece.

În orice caz, va fi necesar să fie aduse la standardul UPG (cu capacitate de alimentare cu zbor, cu un nou radar și avionică modernizată) înainte de a fi livrate forțelor aeriene indiene.

Site-ul LiveMint amintește că tensiunile cu China și recentele lupte violente la frontiera dintre cele două țări l-au determinat pe ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh, să facă o deplasare la Moscova pentru a se asigura de continuitatea livrărilor de piese de schimb și a sistemelor de arme.

„Deși India și-a diversificat sursele din care își achiziționează echipamentele militare (…), aproximativ 60% din arsenalul său conține sisteme de origine rusă, ceea ce înseamnă că New Delhi depinde de Moscova pentru piese de schimb și upgrade-uri critice”, a spus ministrul indian al Apărării.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE