Putin, în pragul disperării. Criza energetică internă bate la ușă

Sursa foto: Kremlin

Rusia a oprit fluxurile de gaze naturale către Europa în timpul războiului din Ucraina, dar această decizie ar putea provoca mai multe probleme Rusiei.

Chiar dacă Rusia este un gigant energetic, majoritatea exporturilor merg către clienți europeni. În 2021, Europa a recuperat aproximativ jumătate din produsele petroliere ale Rusiei și trei sferturi din gazele sale naturale, potrivit Administrației americane pentru informații în domeniul energiei.

Oprirea livrărilor de gaze

Astfel, o scădere a exporturilor către Europa înseamnă că producția rusă de gaze naturale ar trebui să scadă pentru a satisface mai bine nevoile de transport. Acest lucru ar afecta, la rândul său, planurile Moscovei de a spori livrările interne de gaz.

În plus, o oprire completă a livrărilor de gaze naturale către Europa ar putea costa Kremlinul până la 400 de miliarde de ruble, sau 6,6 miliarde de dolari, pe an, potrivit raportului intern al Rusiei. În timp ce Rusia încearcă să-și diversifice baza de clienți, noile piețe nu vor putea recupera vânzările pierdute de la clienții europeni pe termen mediu.

Deoarece Europa urmează să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc de la sfârșitul anului 2022, scăderea cererii ar putea duce la o reducere a producției ruse, provocând o penurie de combustibil pe plan intern.

Scăderea cererii de produse

În general, raportul intern al Rusiei descrie o imagine sumbră a economiei țării, pe fondul sancțiunilor ample asupra invaziei Ucrainei – care contrastează puternic cu datele optimiste ale Kremlinului din ultimele luni.

Situația s-ar putea agrava dacă lumea va intra în recesiune. Acest lucru se datorează faptului că Rusia și-ar fi pierdut deja piața europeană, făcând-o să devină un „furnizor variabil” de produse energetice – țara trebuind să își ajusteze și să-și adapteze producția la cerințele în schimbare ale pieței, potrivit raportului.

Acest lucru ar însemna că o scădere a cererii de produse petroliere rusești ar putea avea un impact economic negativ, cum ar fi creșterea inflației în țară și presiunea în scădere asupra rublei, avertizează raportul, potrivit Business Insider.