Putin este terminat. Anunț direct de la Casa Albă: Nu poate rămâne la putere

Putin este terminat. Anunț direct de la Casa Albă: Nu poate rămâne la putere Sursă: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Declarația lui Joe Biden care a spus că Putin trebuie să plece a generat numeroase discuții și controverse la nivel înalt. SUA și Occidentul ar trebui să fie ferme pe poziție și să nu permită Moscovei să obțină niciun teritoriu din Ucraina. Orice mică victorie i-ar permite lui Putin să se regrupeze și să plănuiască la noi atacuri.

Războiul total dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei a intrat în a șasea săptămână, iar în ultimele câteva zile s-a putut observa o cotitură retorică în privința obiectivelor lui Vladimir Putin. Și, cum Kremlinul minte întotdeauna, întotdeauna e nevoie de probe palpabile în privința unei retrageri sau oricărei schimbări de postură din partea Rusiei.

Totuși, observațiile din teatrul de război par să confirme că obiectivele principale inițiale ale armatei ruse au fost dejucate, iar Moscova va încerca acum să salveze ce mai poate din acțiunea ei militară catastrofală printr-un succes la negocieri, scrie The Wall Street Journal.

Ucraina trebuie ajutată

Chiar și dacă este doar o stratagemă, presiunea pe care o pun Ucraina și aliații ei asupra Rusiei nu trebuie decât să crească. Harkov și Mariupol se aseamănă acum cu ruinele eviscerate lăsate în urmă de Putin la Alep și Groznîi. Însă armele de care are nevoie Ucraina pentru a opri artileria cu rază lungă, atacurile cu rachete și bombardamentele aeriene sunt încă ținute la sertar de SUA și alte state NATO. Aceasta ar trebui să fie tema de discuție, nu controversele din jurul declarației președintelui Biden cum că Putin „nu poate rămâne la putere”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici unul dintre liderii lumii libere nu ar trebui să ezite să declare deschis că lumea ar fi un loc mult mai bun dacă Putin nu s-ar mai afla la conducerea Rusiei. A clarifica că Rusia va continua să fie un stat paria până când Putin va pleca este cea mai bună cale de a zdruncina sprijinul de care se bucură el din partea elitelor, a comandanților militari și a rușilor de rând, mai scrie sursa citată.

Putin trebuie să plece

A i se permite lui Putin se păstreze fie și o palmă de pământ ucrainean după ce a bombardat civili ar trebui să fie ceva de neimaginat. A-i ceda invadatorului porțiuni vaste din estul Ucrainei în schimbul unui armistițiu înseamnă doar a i se oferi timp lui Putin pentru a se întări și reînarma pentru următoarea ocazie - și întotdeauna va exista o următoare ocazie. Nici un fel de acord de pace nu ar trebui să slăbească sancțiunile ferme care în sfârșit au fost adoptate, cu opt ani întârziere, mai scrie scrie The Wall Street Journal.

Singurul aspect negativ al încheierii războiului rece a fost dispariția unei perspective morale clare asigurate de existența unui rău evident și palpabil. Dincolo de o mână de indivizi corupți de ideologie și idioți utili, până și opozanții lui Ronald Reagan nu s-au putut îndoi de acuratețea lui atunci când a calificat URSS drept un „imperiu al răului” într-un discurs din 1983, oricât de surprinzător va fi fost să auzi un politician vorbind atât de deschis în termeni morali.

Vârsta lui Biden reprezintă un dezavantaj din perspectiva unora, însă el își aduce aminte de războiul rece. Gafă sau nu, declarația lui dezvăluie prezența unor instincte bune: Putin trebuie să plece. Totuși, războiul din Ucraina constituie și o distragere de la contestatul program intern al lui Biden. E dificil să vorbești despre chestiuni economice și sociale din SUA când seară de seară emisiunile de știri sunt preocupate de un război real.

O nouă ordine mondială

Rusia lui Putin este o benzinărie falită controlată de o mafie care preferă să-și petreacă timpul și să-și cheltuie banii la Londra și New York. A le oferi orice fel de stimulente acestor criminali de război ar pregăti calea pentru revenirea la conciliatorismul și corupția care ne-au adus în această fază letală. Deznodământul războiului din Ucraina va defini o nouă ordine mondială, fie ea bună ori rea. Taiwanul și China privesc cu atenție.

Alianța naturală a lui Xi Jinping cu celălalt dictator pare mai puțin atractivă acum, după ce lumea liberă i-a oferit Ucrainei o susținere copleșitoare. SUA își pot restabili rolul de conducător al lumii libere - sau pot „conduce din urmă” în vreme ce democrația continuă să piardă teren. Occidentul a adormit odată cu încheierea războiului rece. Ucrainenii sacrifică totul pentru a-i trezi din somn pe președintele Biden, Casa Albă și întreaga lume, mai scrie sursa citată.