Putin creează un Super-KGB pentru a-şi APĂRA tronul de la Kremlin

Putin creează un Super-KGB pentru a-şi APĂRA tronul de la Kremlin

Toate structurile de securitate ale Rusiei ar urma să fuzioneze într-un mare Minister al Securităţii Statului, ca în timpul URSS.

Dimineaţa zilei de 19 septembrie: abia începeau să apară primele rezultate ale alegerilor parlamentare din Rusia, când ziarul Kommersant publica un material exploziv: Kremlinul va lansa o operaţiune majoră de restructurare a tuturor serviciilor naţionale de securitate.

Planul lui Vladimir Putin este de a crea un Minister al Securităţii Statului, reînălţând astfel în grad Serviciul Federal de Securitate (FSB) până la nivelul pe care strămoşul său, KGB, îl deţinea în timpul Uniunii Sovietice.

Potrivit materialului publicat de Kommersant, alte câteva agenţii mai mici, inclusiv Serviciul de Informaţii Externe (SVR) şi cea mai mare parte a Serviciului Federal de Protecţie (FSO), urmează să fie încorporate în noua mega-structură de securitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul urmează să fie implementat până la alegerile prezindenţiale din 2018.

Ideea de a recrea ministerul securităţii nu este nouă. Încă de când preşedintele Boris Elţîn a rupt KGB-ul în mai multe componente, acestea au căutat să-şi redobândească vechiul statut. Au existat două tentative mai serioase de refacere a Ministerului Securităţii, în 2004 şi 2012, însă de fiecare dată Vladimir Putin a fost cel care a blocat iniţiativele.

Vladimir Frolov, expert în securitate, citat de The Moscow Times, a declarat:

„Putin a dorit să menţină competiţia în comunitatea de informaţii.”

Însă situaţia pare că s-a schimbat, mai mulţi experţi în securitate declarând pentru publicaţia moscovită că o astfel de regrupare a blocului de informaţii este foarte plauzibilă, mai ales după crearea Gărzii Naţionale.

Lucru grăitor, purtătorul de cuvânt al lui Putin a refuzat să nege informaţiile publicate de Kommersant şi preluate de mai multe organe de presă apropiate puterii.

O sursă guvernamentală, care a dorit să rămână anonimă, a declarat pentru The Moscow Times că aceste schimbări din domeniul securităţii sunt iminente. Însă s-a îndoit că acestea vor urma scenariul dscris de Kommersant:

„Şeful (Putin – n.r.) este un om raţional: de ce i-ar pune pe toţi în aceeaşi oală? Este mai bine să se toarne unii pe alţii.”

Ghenadi Gudkov, un politician de opoziţie care a lucrat în departamentul de contra-spionaj al KGB între 1982 şi 1993, a declarat că dispariţia controlului reciproc dintre agenţii ar fi cel mai mare pericol al restructurării:

„Am mai trăit asta, fie că a fost în anii 1930, în timpul Marii Terori, după război sau în timpul lui Beria, sau în perioada lui Brejnev, când KGB-ul era un monstru.”

Gudkov nu a exclus posibilitatea ca scurgerile de informaţii din Kommersant să fie doar o încercare de a provoca o reacţie:

„FSB este un imperiu care încearcă să îl convingă pe Putin să impună politica pumnului de fier şi să-i sporească puterile.”

Potrivit Kommersant, motivul planului de restructurare ar fi reorganizarea guvernului şi combaterea corupţiei, însă termenul de 2018, care coincide cu alegerile prezidenţiale, duce mai degrabă la ideea unei dorinţe de consolidare a puterii personale a lui Putin, pentru a-şi securiza preşedinţia, pentru care este aproape sigur că va candida din nou.