Putin ar putea fi cel mai afectat de coronavirus

Putin ar putea fi cel mai afectat de coronavirus

Noi sondaje reflectă un surprinzător declin al popularității președintelui. Pandemia va accelera curentul de neîncredere în Kremlin.

În cei 20 de ani în care a fost urmărit, acest procent nu a scăzut niciodată atât de mult. (Scăderea anterioară a fost de 30% și s-a înregistrat în 2013). Un alt indicator – cel legat de rata susținerii lui Putin – a atins și el o scădere istorică, de 59%.

Deocamdată, actuala situație economică din Rusia s-ar putea compara cu cea din 2008.

Dar crizele din trecut s-au semnalat când sprijinul față de Putin ajunsese la apogeu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2008, înainte de criza financiară, procentajele în sprijinul lui Putin erau ridicate după mai mulți ani de continuă creștere economică. O altă criză economică, cea de la sfârșitul anului 2014, a fost contrabalansată de vestea anexării Crimeii de către Putin, după care sprijinul populației a atins niște cote-record.

Ceea ce face ca anul 2020 să se deosebească de alții este faptul că, încă de la începutul pandemiei, sprijinul populației față de Putin era deja în scădere de mai mulți ani după nepopulara majorare a vârstei de pensionare și după cinci ani de scădere a veniturilor reale.

Drept rezultat al tuturor acestor evenimente, armata a depășit președinția, devenind, în 2018,  instituția în care rușii au cea mai mare încredere.

Pandemia subminează totodată capaitatea Kremlinului de a asigura servicii publice. Într-un studiu elaborat de Centrul de Analiză Politică Europeană și Centrul Levada, constatăm că încă dinaintea aparției pandemiei, repondenții se declarau îngrijorați mai ales de lipsa de acces la tratament medical, după care urmau dreptul la protecție socială, un nivel de trai decent, precum și dreptul la muncă, la condiții bune de lucru și la niște salarii acceptabile.

Am constatat mai apoi că repondenții care își exprimau asemenea temeri – aproximativ 40% dintre intervievați – erau tentați să-și revizuiască opiniile cu privire la sistemul politic rus și își exprimau o semnificativă lipsă de încredere în drumul urmat de țară, precum și o mai mică încredere în conducerea lui Putin.

Ce înseamnă toate astea pentru capacitatea de rezistență a reginului lui Putin? În timp ce crizele anterioare, precum recesiunea din 2008, au fost văzute ca fiind niște probleme pe care statul le poate menține sub control, actuala pandemie denotă incapacitatea Kremlinului atât în privința asigurării unei creșteri economice îndelungate, cât și în privința asigurării serviciilor de zi cu zi.

O criză crescândă a sistemului de tratament medical va accelerea dezaprobarea manifestată de populație față de Kremlin.