Putin a dat ordin! Decizie incredibilă în plin război. Se confiscă toate avioanele străine

Putin a dat ordin! Decizie incredibilă în plin război. Se confiscă toate avioanele străine Sursa: Facebook

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a promulgat deja legea care dă voie operatorilor de linii aerieni rusești să confiște avioanele străine din Rusia, iar pe lângă asta, aeronavele vor putea fi utilizate în zborurile interne rusești. După invadarea Ucrainei în data de 24 februarie 2022, marile companii străine au oprit operațiunile comerciale, astfel că aeronavele închiriate de acestea au rămas neutilizate. Conform Wall Street Journal, legea promulgată de Vladimir Putin nu va avea efectul scontat, dacă luăm în calcul faptul că este nevoie de întreținerea aeronavelor sau de necesitatea înlocuirii unor piese, pe care Rusia nu le deține.

Asaltată de sancțiuni economice internaționale, care implică tot mai multe probleme pentru autoritățile de la Moscova, Federația Rusă urmează modelul european de confiscare a bunurilor oligarhilor, prin punerea sub sechestru a aeronavelor care nu sunt înregistrate pe teritoriul său, conform Fox News.

Companiile rusești pot folosi avioanele închiriate de firmele străine pentru zborurile interne

După invadarea Ucrainei în data de 24 februarie 2022, marile companii străine au oprit operațiunile comerciale, astfel că aeronavele închiriate de acestea au rămas neutilizate.

Dată fiind izolarea economică internațională a Rusiei, liderul Vladimir Putin decide să utilizeze acele avioane străine, prin decretarea unei legi care permite companiilor aeriene rusești să facă acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la începutul războiului, Federația Rusă a interzis tranzitarea spațiului său aerian unui număr de 36 de state, inclusiv cele membre ale Uniunii Europene, ca reacție la măsurile punitive ale Occidentului, considerate oportune în oprirea mașinăriei de război a lui Vladimir Putin.

Măsura luată de Putin nu este bine văzută de economiști

Conform Wall Street Journal, legea promulgată de Vladimir Putin nu va avea efectul scontat, dacă luăm în calcul faptul că este nevoie de întreținerea aeronavelor sau de necesitatea înlocuirii unor piese, pe care Rusia nu le deține.

Dacă întreținerea avioanelor nu poate fi realizată din cauză incapacității de furnizare de piese, dată fiind ruperea relațiilor cu Vestul, zborurile interne rusești ar putea reprezenta un real pericol pentru populație, dar și pentru cei care conduc aeronavele străine.

Occidentul a dispus sancționarea statului rus și la nivelul producătorilor de avioane, astfel că firma Boeing din Chicago ori Airbus din Țările de Jos sunt doar două dintre marile companii ale lumii care au rupt colaborarea cu Federația Rusă.

Noi probleme economice, după ce Rusia ar trebui să achite datoria externă a țării în ruble

Ministerul Finanțelor din Federația Rusă declară luni, 14 martie, că a fost aprobată procedura temporară de plătire a datoriei țării, în valută. În cazul în care sancțiunile impuse de Occident vor împiedica băncile rusești să achite datoria în moneda în care fuseseră emise, Rusia declară că plățile vor fi efectuate în ruble.

Conform ministrului de Finanțe Anton Siluanov, Rusia deține suficiente fonduri pentru achitarea datoriei externe.

„Afirmaţiile că Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoriile externe sunt neadevărate. Avem fondurile necesare pentru a ne îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria”, transmite Siluanov.

Federația Rusă are de achitat 117 milioane de dolari, iar această sumă include două dintre obligaţiunile denominate în dolari. Mai mult, datoria trebuie plătită până miercuri.

Rusia poate intra în incapacitate de plată

Având în vedere faptul că o serie de bănci rusești au fost excluse din SWIFT, banii care se vor scoși din Rusia întâmpină mari dificultăți. Astfel, dacă Guvernul rus nu va putea efectua plățile externe în dolari, atunci va fi utilizată rubla, iar acest aspect reprezintă, de fapt, intrarea în incapacitatea de plată.

„Îngheţarea conturilor în valută ale Guvernului şi Băncii Centrale a Rusiei poate fi văzută ca o dorinţă din partea unor state occidentale de a organiza o intrare artificială în incapacitate de plată”, atrage atenția ministrul rus de Finanțe.

Conform Băncii Naționale a Rusiei, bursa de la Moscova va rămâne închisă și pe parcursul acestei săptămâni, fiind în această situație din data de 28 februarie.