Puterea și opoziția se unesc în Parlament. Oamenii „invizibili” pot deveni cetățeni cu drepturi depline

Puterea și opoziția se unesc în Parlament. Oamenii „invizibili” pot deveni cetățeni cu drepturi depline

În Săptămâna Mondială a Locuirii, în Parlamentul României, puterea face front comun cu opoziția pentru a face primii pași spre recunoașterea și reglementarea așezărilor informale din România.

Inițiativa legislativă în privința așezorilor informale din România este depusă de Fundația PACT și MKBT și își propune ca peste 200.000 de oameni „invizibili”, care și-au improvizat locuințe la periferia orașelor și satelor, să devină cetăţeni cu drepturi şi obligaţii egale.

„Inițiativa este susținută pluripartidic, atât de către parlamentari la putere cât și în opoziție și vizează peste 200 000 de oameni care trăiesc în așezări informale în România, fără acte de posesie pe terenul pe care îl ocupă. Oficial, însă, aceste persoane nu există. Până astăzi, legislația românească nu menționa deloc termenul de așezare informală și nici nu conținea vreo prevedere care să se adreseze acestui tip de locuire și problemelor asociate acesteia: lipsa actelor de identitate permanente, supraaglomerarea, lipsa accesului la servicii și utilități de bază”, de arată într-un comunicat de presă al Fundației PACT.

În 2016, aprozimativ 1 miliard de oameni trăiau în locuințe improvizate, adică una din opt persoane. În România peste 64 de mii de familii trăiesc în aşezări informale, care le pun în pericol siguranţa şi care nu există în acte.

 

Ne puteți urmări și pe Google News