Românii, codași la capitolul putere de cumpărare. Plătim un sfert din salariu doar pe alimente

Românii, codași la capitolul putere de cumpărare. Plătim un sfert din salariu doar pe alimenteAlimente. Sursa foto: David Izquierdo | Dreamstime.com

Puterea de cumpărare din România își continuă trendul descendent. Potrivit Eurostat, românii alocă aproape un sfert din salariu doar pentru procurarea alimentelor. Țara noastră conduce în topul statelor europene, unde alimentele reprezintă cea mai însemnată cheltuială din venitul salarial.

Pe zi ce trece traiul din România devine tot mai greu atât pentru seniori cât și pentru persoanele active pe piața muncii. În ultima perioadă puterea de cumpărare a românilor a înregistrat o scădere constantă.

Puterea de cumpărare din România a scăzut considerabil

Așa se face că mare parte din veniturile angajaților români se duc doar pe alimente. De fapt, puterea de cumpărare a scăzut atât de mult încât persoană remunerată cu salariul minim pe economie nu poate acoperi principalele cheltuieli.

Nici Bulgaria nu stau mai bine la capitolul puterea de cumpărare. Statisticile relevă faptul că românii cheltuie mai mult decât vecinii bulgari pe haine și încălțăminte. Datele furnizate de Eurostat indică faptul că mai bine de o cincime din veniturile unei gospodării din România se duc pe alimente.

Puterea de cumpărare a scăzut considerabil în România

Sursa foto: Arhiva EvZ

Românii cheltuie în medie 24% din salariu pe alimente

Cu alte cuvinte, un român cheltuie în medie 23,7% din salariu doar pentru procurarea alimentelor. Pentru educație și sănătate cheltuim în medie aproximativ 20%. Apoi, alte 18 procente din veniturile familiilor din România acoperă costul utilităților: apă, electricitate, gaze și alți combustibili.

Separat de faptul că puterea de cumpărare a scăzut în România, țara noastră are una dintre cele mai mici grile salariale din Uniunea Europeană. Astfel, românii resimt din plin povara cheltuielilor lunare.

Putere de cumpărare la nivel european

Țara noastră conduce în topul statelor unde alimentele reprezintă cea mai însemnătă cheltuială din salariu. Pe locul doi se află Bulgaria urmată de Slovenia, Lituania și Estonia. Topul statelor unde alimentele acoperă procente mari din cheltuieli:

  • România – 23,7%;
  • Bulgaria – 18,9%;
  • Slovacia și Lituania – 18%;
  • Estonia și Letonia – 17,7%.

La polul opus, irlandezii, austriecii au cea mai mare putere de cumpărare din UE. Ponderile cele mai mici, sub 9%, sunt întâlnite în:

  • Irlanda – 7%;
  • Luxemburg – 8,2;
  • Austria – 8,9%.
Puterea de cumpărare a românilor a scăzut considerabil

Sursă foto: Arhiva EvZ

Un studiu inițiat la finalul anului trecut a evidențiat faptul că puterea de cumpărare medie/cap de locuitor a fost în România 7.738 de euro. În termeni comparativi, cifra este cu 56% sub media europeană, ceea ce ne plasează pe locul 33 în topul european.

Singurul oraș din țară care se apropie cât de cât de media europeană este București, în timp ce orașul moldovean Vaslui este cel mai departe de acest indicator.