Puterea bloggerilor militari din Rusia. Ce-i face atât de populari printre rușii obișnuiți. Video
- Ionel Sclavone
- 4 aprilie 2023, 22:14
Bloggerul militar rus Vladlen Tatarski a murit într-o explozie la Sankt Petersburg, duminică. Acesta era unul dintre cei mai populari „corespondenții de război” ai Rusiei, cu o influență foarte mare în rândul tinerilor. În Rusia activează mai mulți astfel de blogerri care susțin războiul, dar îi critică pe comandanții militari de la Moscova și care au acumulat o putere destul de mare.
Cunoscuți drept „voyenkory” în limba rusă, bloggerii de război reprezintă o categorie de comentatori care susțin războiul lui Vladimir Putin și care promovează opinii extreme antiucrainene și antioccidentale. Ei relatează despre război, pretinzând că au cunoștințe militare, dar și surse în rândul trupelor rusești. De altfel, unii sunt încorporați și însoțesc unitățile armatei ruse pe front, chiar luptând alături de ele.
Parte dintre acești blogger sunt angajați ai instituțiilor media de stat, în vreme ce alții își desfășoară activitatea pe rețelele de socializare, ca influenceri.
Se bucură de un grad sporit de popularitate în rândul rușilor deoarece oferă mai multe informații despre situația de pe front decât rapoartele oficiale. În plus, își permit să critice sau să pună la îndoială anumite acțiuni ale ofițerilor militari în cadrul „operațiunii militare speciale”.
Acești corespondenți de front au apărut în contextul invaziei inițiale a Ucrainei, din 2014, anunțând un nou capitor în istoria reportajelor de război în Rusia. Pentru mulți, susținerea războiului nu implică automat și susținerea regimului de la Moscova. Chiar dacă evită să-l critice direct pe Vladimir Putin, îi iau la țintă pe comandanții militari care care conduc invazia.
De exemplu, comandanții militari din Rusia au fost aspru criticați după un atac cu rachete ucrainene asupra unei clădiri din orașul ocupat Makiivka, în care au murit zeci de soldați ruși.
Puterea bloggerilor pro-război din Rusia
Corespondentul de război Semion Pegov, cunoscut sub numele de War Gonzo, are peste 1,2 milioane de urmăritori pe canalul său Telegram. După ce Ucraina a atacat Makiivka, el a acuzat Ministerul Apărării de la Moscova că „încearcă în mod deschis să fugă de responsabilitate”.
Un alt blogger pro-război, Boris Rozhin, își scrie comentariile sub pseudonimul colonelul Cassad. El are 800.000 de abonați pe Telegram și i-a acuzat pe comandanții ruși de „incompetență și incapacitate de a înțelege consecințele războiului”.
Comentarii negative la adresa comandanților militari de la Moscova și cu privire la evoluția situației de pe front sunt promovate și de conturile de socializare legate de compania de mercenari Wagner. Acestea fac politica oligarhului Evgheni Prigojin, cel care finanțează și controlează companai Wagner, dar și o serie de afaceri importante din Moscova.
Or tocmai acest fel de atitudine critică, pe care rușii de rând nu și-o permit din cauza represiunii la care sunt supuși, îi face pe bloggerii militari foarte populari. Ei sunt diferiți de restul propagandiștilor care distribuie mesajele controlate de Kremlin și care cosmetizează situația militară din Ucraina. Puterea acestor bloggeri a devenit atât de mare, încât unii analiști spun că șefii militari de la Moscova se tem amenințați. Astfel au existat mai multe încercări de a-i reduce la tăcere.
Rolul corespondenților de stat
Pe de altă parte, corespondenții de război angajați de mass-media tradiționale pro-Kremlin tind să accepte linia oficială. Și sunt folosiți pentru a difuza acele mesaje pe care le dorește Kremlinul. Este cazul unuia dintre cei mai proeminenți astfel de corespondenți, Alexander Kots, care lucrează pentru tabloidul Komsomolskaya Pravda. El a indicat spre Ucraina pentru uciderea lui Vladlen Tatarsky, preluând mesajul oficialilor ruși.
„Pământul trebuie să ia foc sub picioarele oricărui funcționar de la Kiev. Niciunul dintre ne-omii care poartă război cu Rusia nu trebuie să se simtă în siguranță”, a scris el.
Astfel de personaje joacă un rol-cheie în construirea narațiunilor Kremlinului în mass-media.
Evgheni Poddubny, corespondentul de război al celui mai popular post de televiziune din Rusia, Rossiya 1, a rupt tăcerea oficială cu privire la implicarea mercenarilor Wagner în Ucraina. Raportând de la ruinele unei centrale electrice din Donbas în iulie 2022, el a declarat în mod neașteptat că locul a fost „eliberat” de mercenarii Wagner. Anterior, mass-media de stat ignorase și chiar negase existența grupului de mercenari.
Atât Kots, cât și Poddubny fac obiectul unor sancțiuni occidentale pentru rolul lor în propaganda pro-Kremlin împotriva Ucrainei.
Multe dintre conturile populare care susțin războiul cu Ucraina sunt gestionate sub anonimat, iar materialele postate sunt adesea extrem de grafice. Unul dintre cele mai infame exemple este Grey Zone, un canal Telegram afiliat grupului Wagner, care a postat imagini cu aparenta ucidere a unui „trădător” lovit cu un baros, după cum relatează BBC