"Pusculita" cu celule

"Pusculita" cu celule

Sute de romance au cerut recoltarea de celule din cordonul ombilical al bebelusului.

Cu acestea, copilul se poate trata de leucemie sau tumori.

Lunar, peste 100 de romance decid sa pastreze celule stem de la bebelusul nou-nascut pentru a-si putea trata copilul in cazul in care va suferi de afectiuni grave precum leucemie sau boli hematologice. Celulele pot fi folosite si in cazul in care fratele copilului respectiv sufera de astfel de afectiuni, daca este compatibil. Recoltarea celulelor stem este posibila in Romania de anul trecut. Se face cu ajutorul unei truse puse la dispozitie de o firma de specialitate si costa mai bine de 3.000 de lei (cu tot cu transport si crioconservare). Celulele se pot conserva pe timp nelimitat.    

Se recolteaza intre 75 si 150 de ml de sange

Ne puteți urmări și pe Google News

„Celulele stem le pot inlocui pe cele osoase, musculare etc. Daca un om face infarct, celulele stem le inlocuiesc pe cele moarte sau, in cazul unei femei care are cancer, pe cele bolnave”, explica dr. Ioan Munteanu, de la Clinica de Obstetrica-Ginecologie „Bega” din Timisoara.

Celulele stem se gasesc intr-un numar foarte mare in sangele din cordonul ombilical si pot fi recoltate foarte usor imediat dupa nastere. De fapt, medicii care asista nasterea recolteaza din cordonul ombilical intre 75 si 150 de mililitri de sange. Transportul si crioconservarea sunt asigurate de firma Cord Blood Center Romania, impreuna cu Eurocord Slovacia.

Daca o mamica are SIDA, hepatita, toxoplasmoza sau rubeola, recoltarea de celule embrionare nu se va mai face. „Sangele recoltat poate fi contaminat existand riscul transmiterii bolii. Deocamdata nu exista metode prin care le putem decontamina. Pe de alta parte, protocolul de transport nu permite. Celulele sunt transportate in containere speciale si conditii maxime de siguranta la banca unde se crioconserva”, explica doctorul Sergiu Habago, directorul Cord Blood Center Romania.

Odata recoltat, sangele este transportat in maximum 72 de ore la banci speciale din Slovacia, unde va fi inca o data testat. Celulele stem se introduc treptat la temperaturi din ce in ce mai scazute, pana la -160 de grade C.

Daca in urma testelor de laborator, celulele se dovedesc a fi sanatoase si crioconservarea este sigura, parintii primesc un certificat de informare si nota de plata. In cazul in care celulele sunt contaminate, costurile sunt acoperite de firma care a facut recoltarea.

Tehnica, in toate spitalele

Doctorul Sergiu Habago subliniaza ca recoltarea se poate face in orice spital judetean sau clinica universitara din tara, atata timp cat personalul medical este pregatit si exista un acord scris cu unitatea respectiva. Mamica trebuie sa anunte cu maximum o luna inainte firma, pentru a se face pregatiri.

Cel mai frecvent se fac recoltari in spitalele din Bucuresti, Timisoara sau Cluj, dar au fost cazuri si la Targu-Mures, Oradea, Bacau, Piatra-Neamt. Recoltarea, transportul si conservarea celulelor costa aproximativ 3.000 de lei. Anual se mai percepe o taxa de pana la 100 de lei.

Poveste

„Am cerut recoltarea de celule la al doilea copil”

Medicul stomatolog Emilia Gheorghiu a nascut cel de-al doilea copil in noiembrie, anul trecut, la Spitalul Euroclinic din Bucuresti si a cerut recoltarea de celule stem din cordonul ombilical al copilului. „Eu am fost plecata din tara si stiam despre aceasta procedura din Mexic. Cand am nascut primul copil, in 2003, nu se faceau in Romania astfel de recoltari. La cel de-al doilea, medicul ginecolog mi-a spus ca se pot face si la noi. Am luat legatura cu firma in cauza, au venit cu niste contracte si cu o cutie de instrumente. La nastere am luat si respectiva cutie cu mine, iar recoltarea au facut-o doctorii care m-au asistat”, ne-a povestit Emilia Gheorghiu.

Ulterior, firma care se ocupa de transport si depozitare a ridicat trusa care a fost trimisa la centrul unde se face congelarea celulelor stem. „Am platit la circa o luna dupa ce au ajuns celulele in respectivul centru 1.000 de euro, dupa ce acestea au fost testate ca sa se excluda riscul de contaminare si mi s-a trimis un raport medical”, ne-a mai povestit mamica in varsta de 37 de ani.