Ministrul Finanțelor Publice este foarte optimist în legătură cu bugetul de stat pe anul 2019. Eugen Teodorovici a promis o dezvoltare solidă a economiei României, bugetul fiind structurat pe zece capitole importante. Mai mult din buget, a mai spus Teodorovici, punctul de pensie va fi majorat în 2019 cu 15 la sută. Creșterea economică a României va putea aduce în 2019 o majorare a salariului mediu net la 3.085 lei. ”În pofida criticilor și a dezbaterilor prelungite din ultima perioadă, bugetul de stat pe 2019 este principalul instrument al dezvoltăriii României, bazat pe reforme și investiții cu efect mutliplicator în economie. Astfel, am structurat prezentarea bugetului în zece puncte importante, pe care doresc să le supun atenției Plenului Reunuit al Parlamentului României. Bugetul pe 2019 pornește de la realizări concrete, vom avea pentru prima oara un excedent de 3 miliarde de lei, adică un 0,3% din PIB, la bugetul de pensii și nu mai este necesar transferul de fonduri de la bugetul de stat. Se demonstrează astfel că măsura trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat a adus beneficii semnificative pentru bugetul de stat. Nivelul estimat al datoriei guvernamentale pentru anul 2019, este 34,9% din PIB”, a spus Teodorovici.

Oficialul de la Finanțe a mai spus că salariul mediu net va ajunge la 3.085 lei, cu 60 la sută mai mare decât în anul 2016, când PSD a preluat puterea. De la 1 septembrie 2019, punctul de pensie va ajunge va crește cu 15 la sută, în timp ce pensia minimă, așa zisa indemnizație socială, va crește de la 640 de lei, la 704 lei. Ministrul de Finanțe a mai anunțat că salariul minim brut în construcții va fi de 3.000 de lei și vor fi reduse contribuțiile cu 3.71 la sută, pentru angajații din acest sector al economiei.

Mai mult, la capitolul investiții au fost alocate în plus 15.5 miliarde de lei, din care șase miliarde vor fi alocate sectorului transporturi și construcției de autostrăzi. ”Se vor finanța proiectele cu precădere în educație, infrastrucutră, sănătate, agricultură”, a mai declarat Teodorovici.

Te-ar putea interesa și: