PULSUL PLANETEI. Statul Islamic racolează copii din Georgia pentru războiul din Irak și Siria

PULSUL PLANETEI. Statul Islamic racolează copii din Georgia pentru războiul din Irak și Siria

Ultimele știri despre organizația auto-intitulată Stat Islamic arată situația precară a organizației după atacurile comunității internaționale și ale aliaților arabi, chiar dacă de la începutul confruntărilor din Yemen doar Iordania este activă și prezentă pe teren.

 Astfel, după ce au generat operațiuni întregi derulate exclusiv cu luptători occidentali, majoritatea trecuți la Islam odată cu îmbrățișarea aventurii luptelor din Irak și Siria, acum au ajuns să dea documente de identitate și să oblige fiecare familie care locuiește pe teritoriul pe care-l controlează să dea un copil băiat pentru armata proprie.

Mai grav este că, indiferent cât de repede va fi încheiată epopeea grupării teroriste, sechelele vor rămâne în timp, pentru că foștii combatanți vor reveni acasă, iar mecanismul încă produce teroriști și-i instruiește în bătăliile din Orientul Mijlociu. Dar mecanismul funcționează și în state majoritar creștine ortodoxe precum Georgia. Tbilisiul a fost obligat să propună Parlamentului, în ianuarie 2015, o lege care introduce în Codul Penal infracțiunea de “participare în grupuri armate ilegale în state străine” și pe cea de “călătorie peste hotare în scop de terorism”.

Dezbaterea asupra unui asemenea tip de legislație există și la nivel european. Însă ca și în statele membre ale UE sau în dezbaterea la nivelul comisiilor Parlamentului European, temele sunt discutabile și nici Georgia nu a reușit să adopte legislația în Parlament. Mai grav, nici măcar nu a reușit să elucideze aspectul legat de modul în care se va aplica legislația și cum vor reuși instituțiile de aplicare a legii să blocheze plecarea clandestină a radicalilor islamiști sau a viitorilor convertiți când ei declară că pleacă la lucru în Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Impactul este tragic pentru că deja media georgiană a informat, înainte de Crăciun, despre doi elevi de liceu care au scris familiilor din Turcia un mesaj înainte de a trece în Siria, pentru a lupta alături de Statul Islamic. Ei sunt de religie islamică și provin din regiunea Pankisi, sunt etnici Kist, adică ceceni din Georgia, din valea situată la frontiera cu Cecenia și Daghestanul, o regiune muntoasă de unde provine și unul dintre cei mai importanți lideri ai organizației Stat Islamic, Abu Omar al-Shishani (cunoscut oficial ca Tarkhan Batirashvili), unul dintre cei mai buni tacticieni ai organizației care acționează cu propriul batalion în Siria.

În Siria și Irak sunt deja înregistrați oficial 50 de cetățeni georgieni din regiunea Pankisi care luptă sub steagul Statului Islamic, dintre care 11 au fost uciși în lupte, potrivit datelor ministerului georgian de Interne. Însă recruții nu vin numai din regiunea Pankisi și nu sunt subiecți ai radicalizării salafiste/wahabite de aici, ci vin și din alte regiuni. Preocupant este exodul de această factură din regiunea Adjaria, de la malul Mării Negre, acolo unde o populație de creștini georgieni au fost convertiți la Islam în timpul ocupației otomane de acum trei secole, dar au revenit la creștinism. Acum se înregistrează un asalt al recrutorilor asupra regiunii, vizați fiind tinerii care se convertesc la Islam și se alătură Statului Islamic.

Ca și în cazurile luptătorilor din statele Europei Occidentale, și în acest caz, luptătorii se vor întoarce în Georgia la final. În acest context, amenințarea la adresa Georgiei e și mai gravă: Ahmed (anterior Tamaz) Chaghalidze, care luptă astăzi în rândurile Statului Islamic, a înregistrat și lansat pe YouTube o amenințare potrivit căreia, dacă întreaga Georgie nu trece la Islam, luptele și vărsarea de sânge va fi adusă pe teritoriul georgian. Chagalidze era creștin ortodox georgian, convertit la Islam în Adjaria, la una dintre noile moschei construite în ultimii șapte-opt ani în regiunea unde tot mai mulți localnici descoperă brusc atracția radicalismului și jihadismului.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.