PULSUL PLANETEI. Mare poznă internațională: Mikhail Saakashvili a dat Georgia pe guvernoratul Odesa
- Iulian Chifu
- 4 iunie 2015, 00:00
Fostul președinte al Georgiei, Mikhail Saakashvili, a fost numit de către președintele ucrainean Petro Poroshenko, guvernator al Regiunii Odesa.
Decizia a creat stupoare și reacții împărțite la Kiev, Tbilisi și în întreaga lume.
Mai întâi, acest gest nu a fost posibil decât după ce Saakashvili a cerut și obținut luni, 1 iunie, cetățenia ucraineană. Cum și Ucraina, și Georgia nu admit decât o singură cetățenie, cea anterioară este automat eliminată, dar în cazul Georgiei printr- un decret constatator, în cazul Ucrainei se ignoră altă cetățenie decât cea ucraineană, unica acceptabilă la Kiev. Această perspectivă a unui fost președinte de a renunța indirect la cetățenia țării sale a fost criticată dur în Georgia, chiar de președintele Margvelashvili, ca un gest de trădare, sancțiune și desconsiderare a țării pe care a condus-o.
Nu trebuie uitat că Saakashvili trăiește în SUA de la terminarea mandatului și că autoritățile Visului Georgian, actualul partid de guvernare, au acționat deschizându-i patru dosare penale pentru a-l compromite și aresta. Mai mult, Saakashvili a fost dat și în urmărire internațională de noii potentați de la Tbilisi. În aceste condiții, fostul președinte avea de ales între liniștea unei universități americane, ce-i oferise un spațiu de manifestare și găzduire, și revenirea în prim-planul scenei politice. Saakashvili a făcut-o implicându- se în politica din Ucraina, mai întâi în calitate de consilier al actualului președinte, membru într-un bord consultativ de personalități, iar mai recent chiar într-o funcție de responsabilitate executiv-administrativă, ca șef al regiunii Odesa.
Gestul lui Saakashvili este unul profund neconvențional. Nu neapărat greșit, în condițiile date, dar sigur fără precedent. Să fi fost șef de stat și apoi să accepți o demnitate într-un alt stat e deja un fapt ce ridică probleme de loialitate. Lăsăm elementele circumstanțiale atenuante, tot rămâne un semn mare de întrebare, care compromite Georgia, ca formulă de raportare la fostul său președinte, dacă nu îl compromite, într-o oarecare măsură și pe Saakashvili.
Pe de altă parte, vorbim despre un președinte tânăr, cu o experiență importantă în două mandate de șef al statului, cu multe realizări și acțiuni în combaterea corupției, reformarea statului georgian, construcția instituțiilor democratice. Tinerețea e și o marcă a activismului și nevoii de a fi utilizat mai departe. Nu în prim-planul puterii, dar în formulă administrativă. Cine își permite să-și iroseasccă resursele umane pregătite, cu experiență, mai ales în partea asta a Europei? Iar prin gestul său, Saakashvili marchează și faptul că nu are ambiții, nuși dorește decât să împărtășească și să utilizeze experiența sa în favoarea semenilor. Dacă georgienii nu mai au nevoie, atunci ucrainenii îl pot utiliza. Și mai arată că nu-i cad galoanele când muncește, chiar și în regiunea Odesa.
Relațiile georgiano-ucrainene sunt extrem de apropiate din perioada președintelui Iushchenko. Saakashvili a fost întotdeauna un prieten apropiat Ucrainei, deci drumul său către Kiev și administrația din Odesa a fost unul ce a părut natural. Dar ce poate face el acolo?
Experiența administrativă există. Și combaterea corupției. Și nevoia unei mâini ferme în a elimina atacurile teroriste succesive din Odesa și a combate ilegalitățile și rivalitățile dintre clanuri. Petro Poroshenko a dat Odesei un președinte, pe cel al Georgiei, pentru că merită, ca gest de respect. A adus pe cineva din exteriorul clanurilor și aranjamentelor locale, întărit cu toată puterea prezidențială din spate. O mână forte, obișnuită cu ordinea și controlul, ar putea aduce dividende. Poate nu neaparat liniște și calm. Poate a fost o soluție bună, dar responsabilitatea rămâne tot la liderul ucrainean. Iar dacă Saakashvili nu performează sau nu e acceptat la nivel local, îl va demite Poroshenko în mandatul său pe fostul președinte georgian din funcția de guvernator?
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.