PULSUL PLANETEI. Liste și listați: despre interdicții de călătorie a personalităților europene în Federația Rusă

PULSUL PLANETEI. Liste și listați: despre interdicții de călătorie a personalităților europene în Federația Rusă

Acum o săptămână a apărut o pretinsă listă a personalităților ale căror călătorii în Federația Rusă era interzisă.

Despre ea se cunoștea deja și numeroși oficiali, parlamentari, europarlamentari fuseseră deja întorși de la aeroportul Sheremetievo de către autoritățile ruse. Motivația este o măsură de retorsiune față de interdicțiile formulate de SUA și UE pentru un număr de persoane din Federația Rusă care au sprijinit direct anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei. În replică Moscova a produs o primă listă, despre care, la data scrierii prezentului text, nu știm cum arată sau dacă e cea care s-a vehiculat în mass media.

O primă observație despre listă: e una numită „de oficiali europeni”, însă conține numeroase persoane neoficiale: ziariști, editorialiști, publiciști, scriitori, foști oficiali fără nici un angajament actual în slujba vreunui stat european. Apoi, lista conține personalități din anumite state și evită cu desăvârșire alte state. Italia, Portuglia, Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia lipsesc de pe o asemenea listă. Însă se înghesuie numeroși cetățeni europeni din Suedia, Polonia, România, Țările Baltice, dar și din Germania sau Marea Britanie. Franța, Spania, Grecia, Bulgaria au și ei reprezentanți pe celebra listă vehiculată de presă.

Dacă e să considerăm că lista vehiculată în media e cea reală, există o răspândire egală între oameni din administrații prezidențiale, guverne, parlamente, Parlamentul European, armate, coordonatori de servicii de informații și ziariști, deopotrivă. De principiu personalități cunoscute pentru abordările publice, nu însă nominalizări prea ostentative sau care ar crea, în timp, probleme majore dacă sunt publicate. Un demers la jumătatea drumului, și suficient de relevant pentru a marca o poziție fermă a Moscovei, și suficient de la distanță de zonele care ar putea crea probleme eventualelor dialoguri ale Rusiei cu terțe state.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moda listelor negre datează din Antichitate. Ba probabil de când a apărut omul. Și aici apare și discuția dacă emiterea unei asemenea liste e un act de putere, de forță sau, din contra, trădează frustrări și slăbiciune, impotență de a reacționa într-o formă cu adevărat relevantă. Pentru că moda listelor este, cu certitudine, una simbolică și limitată ca efect tocmai la existența ei. Apoi lipsa unei confirmări formale a existenței și conținutului unei liste complică și mai mult identificarea relevanței sale. Admițând că e reală, în afara unor vizite oficiale, de angajare a dialogului cu Rusia, nu cred că cineva de pe această listă are înclinația spre turism în vremurile actuale în Rusia lui Vladimir Putin. Și ambiguitatea neconfirmării sale, precum și lipsa de transparență a criteriilor utilizate la conceperea ei, reduce claritatea gestului simbolic al Moscovei.

Am apărut pe această listă, dacă e vorba într-adevăr de cea vehiculată de mass media. Nu am comentat până astăzi prezența acolo, și nu o voi face, pentru că nu pot să răspândesc prin comentariul meu alegații de presă, presupuneri sau să confirm materiale de presă. Nici nu aș avea cum. Nu m-a informat nimeni, nu a confirmat nimeni, nu am încercat să intru în Rusia și să fiu întors din drum. Nici nu am intenția să încerc.

Totuși o notă specială merită făcută: pe această listă, sunt înscris ca fost oficial, fost consilier pentru afaceri strategice și securitate internațională al Președintelui Traian Băsescu și editorialist la Evenimentul Zilei. Acest lucru deși plecarea din funcția publică și din mandatul deținut anterior nu mă recomanda ca soluție pentru a fi inclus pe o listă de „oficiali europeni” cărora li s-a interzis intrarea în Rusia. Mențiunea făcută la calitatea de editorialist la Evenimentul Zilei e una interesantă și trădează adevăratul motiv al prezenței în listă și sursa nemulțumirilor de la Moscova: calitatea de editorialist.

Libertatea cuvântului, conținutul opiniilor și deschiderea de a comenta situația din Federația Rusă, anexarea Crimeii, agresiunea militară din Estul Ucrainei, acestea au determinat reacția Rusiei, nicidecum vreun criteriu ce include acțiuni în fosta calitate de oficial. Iar acest lucru, descalifică pe deplin pe autorul listei, nu pe cei care sunt trecuți într-o asemenea listă. De altfel compania e neobișnuit de onorantă.

Cât despre compatrioții mei români, am convingerea că dacă scoatem criteriul vizibilității, lista pentru România ar cuprinde 20 de milioane de nume.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.