Puiu spune adio banilor publici

Puiu spune adio banilor publici

Regizorul nu va mai apela niciodata la fondurile statului pentru a-si face filmele.

Dezamagit de perpetuarea aceleiasi politici de finantare a filmelor proaste de catre Centrul National al Cinematografiei (CNC), regizorul Cristi Puiu a decis sa nu mai participe niciodata la concursurile CNC.

"Atata vreme cat nu exista niste criterii care sa fie respectate, iar membrii juriului vor fi alesi dintre oameni necalificati sa citeasca scenarii si sa analizeze proiecte de film, nu voi mai depune proiecte la CNC", a anuntat regizorul ieri, intr-o conferinta de presa.

In spiritul aceluiasi protest, cineastul a renuntat la cele 9 miliarde lei vechi (oferite de CNC in 2005 pentru filmul "Hrana pentru pestii mici", al carui scenariu este semnat de el impreuna cu Razvan Radulescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"La Cannes, am avut discutii cu diversi producatori europeni pentru o cofinantare a filmului, dar acum am decis sa nu mai folosesc banii de la CNC", a subliniat Cristi Puiu, convins ca, daca gestul sau radical nu-i va "misca" pe cei din conducerea CNC si a Ministerului Culturii si Cultelor, cinemaul autohton are putine sanse sa se "insanatoseasca". O solutie pentru iesirea din "inertia comunista" ar fi ca atat proiectele, cat si componenta juriului sa fie facute publice inainte de concurs.

Rezultate "aberante si revoltatoare" Regizorului i-au fost respinse in sesiunea din decembrie doua proiecte de dezvoltare de scenariu, "Tanti Geta" si "Dupa blocuri", notate de juriu cu 5,50 si 5,75. In 2004, si proiectul de scenariu "Moartea domnului Lazarescu" - cel mai premiat film romanesc - n-a trecut initial de juriul CNC.

"Rezultatele concursului par un rod al intamplarii. Probabil ca CNC are o politica culturala a sa, dar e una care mie imi scapa. E un mare semn de intrebare aici: de ce filmele cele mai reusite au primit bani atat de greu?", a adaugat regizorul.

In viziunea sa, e "aberant si revoltator" ca numele lui Marius Barna, al lui Adrian Popovici, Catalin Saizescu sau Sergiu Nicolaescu sa se regaseasca pe aceeasi lista cu Radu Muntean, Catalin Mitulescu sau Cristi Mungiu.

Nici la sectiunea documentare n-au lipsit rezultatele "cel putin stranii". "Dumitru Budrala, care e cel mai bun documentarist de la noi si organizeaza Festivalul Astra de la Sibiu, n-a primit nici el finantare", a mentionat Puiu.

"Principiile" lui Jude, nefinantate Cineastul a pledat si cauza lui Radu Jude, al carui proiect de lungmetraj, "Principii de viata", cu un scenariu de Razvan Radulescu, n-a primit nota de trecere, desi a fost acceptat de alte sapte jurii internationale. Laureat al DaKINO 2006 si detinator al Marelui Premiu la Montpellier cu scurtmetrajul "Lampa cu caciula", Radu Jude si-a vazut si doua proiecte de scurtmetraj refuzate de CNC: "Testimonial" si "Poveste de iarna". Casa de productie HI Film Productions va depune contestatii pentru toate cele trei proiecte.

Un fleac: l-au ciuruit! Directorul CNC, Eugen Serbanescu, s-a declarat "intristat si mahnit" de decizia lui Cristi Puiu. "Sper sa-si reconsidere hotararea, pentru ca noi dorim sa sprijinim proiectele lui Cristi Puiu". Argumentul sau e ca scenariile au fost citite "in alb", fara a se sti cui apartin. Abia dupa ce au primit nota de trecere, au fost jurizate proiectele in intregime, tinandu-se cont de notorietatea si premiile regizorilor. "Pur si simplu, nu au trecut scenariile sale, nu e nicio conspiratie", a incheiat Serbanescu.

Recunoastere internationala Primul roman langa Scorsese si Almodovar Film respins initial de juriul CNC in 2004, "Moartea domnului Lazarescu" s-a dovedit a fi cea mai premiata productie din istoria cinematografiei romanesti. Traseul ascendent al filmului a debutat la Cannes, in 2005, unde si-a adjudecat premiul sectiunii "Un Certain Regard", iar in 2006 a fost declarat cel mai bun lungmetraj la Festivalul International de Film de la Trieste sau Mexico. Cea mai recenta reusita este nominalizarea filmului sau printre cele mai bune productii de catre Asociatia Criticilor de Film din Londra.

Pe locul doi in "New York Times".  Tot anul trecut, "Moartea domnului Lazarescu" a ajuns si peste Ocean, unde a starnit admiratia criticilor. Pelicula figureaza printre cele mai bune filme ale lui 2006, in clasamentele criticilor americani din "The New York Times", "Variety", "Village Voice", "The Hollywood Reporter", "Chicago Tribune", CNN.

Doi dintre criticii "New York Times" situeaza filmul pe locul al doilea intr-un top al filmelor de anul trecut (foto). Cristi Puiu a fost inclus printre cei mai buni regizori, alaturi de Martin Scorsese sau de Pedro Almodovar. Dintre protagonistii peliculei, Ion Fiscuteanu a castigat premiul FIPRESCI pentru cel mai bun actor la Palm Springs, in ianuarie 2006, iar Luminita Gheorghiu a fost desemnata cea mai buna actrita intr-un rol secundar de catre Asociatia Criticilor de Film din Los Angeles. 

"Bravo, Cristi Puiu!". IndieWIRE, cea mai importanta comunitate on-line a filmului independent, considera filmul drept cel mai buna dintre toate productiile anului trecut.  "Nu doar povestea trista, lenta, a mortii unui om face din "Moartea..." un miracol (si filmul meu preferat din ultima decada, pana acum). Ci faptul ca vorbeste despre umanitate, in intelesul ei deplin, intreg. Bravo, Cristi Puiu!", comenteaza criticul Michale Tully pentru IndieWIRE.