Puii vopsiți, o practică veche, nu o descoperire de moment a ANPC. Imaginile de pe net dezleagă misterul

Puii vopsiți, o practică veche, nu o descoperire de moment a ANPC. Imaginile de pe net dezleagă misterul Sursa foto: Facebook

Isteria creată acum de comunicarea ANPC despre puii vopsiți cu colorant galben e doar o constatare a uitării de către români, dar poate fi și o știre speculată politic. Despre această practică toxică, presa a mai semnalat și cu ani în urmă, iar imagini cu puii care se decolorează în apă au fost postate pe internet și de gospodine și de posturi de televiziune.

Deși se spune la tv sau se scrie pe site-uri că românii nu mai cumpără pui sau găini de când a apărut știrea livrată de ANPC, cred că e o exagerare. Am văzut și am informații că lumea cumpără din magazine și pui întregi și pulpe sau tacâmuri de pui. A scăzut prețul, dar nu atât din cauza isteriei vopsirii cu colorant cât din faptul că este post și mulți români nu se ating de carne.

Dacă veți căuta pe internet, în special pe canalul Youtube, veți găsi imagini cu pui galbeni care, băgați în apă, se decolorează. Unele filmări sunt asemănătoare cu cele prezentate de Horia Constantinescu, președintele ANPC. Pentru credibilitate, am ales să vă indic o știre difuzată de Pro Tv în urmă cu patru ani, când la Galați au fost depistați pui și găini vopsite în galben și vânduți ca păsări crescute de țărani cu hrană bio, în special porumb.

Evident era vorba de o escrocherie, însă practica era (și probabil că mai este) folosită în mai multe zone din țară. Sunt știri vechi care arată că și în magazine au fost comercializate păsări vopsite cu coloranți alimentari, admiși însă în industria cărnii fiindcă nu sunt periculoși pentru organism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puii vopsiți. Ce au descoperit polițiștii la Galați, în urmă cu 4 ani

În anul 2020, într-o piață din Galați, agenții Poliției Locale au prins mai mulți comercianți care vindeau găini și pui cu pielea vopsită în galben, păcălindu-și clienții că sunt păsări crescute în curțile țăranilor.

În prezenţa vânzătorilor, poliţiştii locali au spălat mai multe carcase de găină, pe care le-au confiscat, iar probe din apa care s-a colorat în galben urma să fie duse la analize.

Poliția Locală Galați a comunicat atunci metoda prin care vânzătorii escorci își înșeală clienții. Cumpără carnea de pasăre din magazinele angros, unde vine congelată (din țară sau state europene) și la un preț mic. "Congelate, se decongelează, le duc acasă, le dau pe la aragaz un pic ca să pară pârlite după care, se foloseşte un colorant alimentar", a declarat un polițist.

Afacerea ilegală a vopsirii găinilor le aducea comercianţilor profituri importante. În marile lanţuri de magazine, puii congelaţi se vindeau cu 6 lei kilogramul. După ce sunt "transformaţi" prin folosirea coloranţilor, preţul se dublează sau triplează.

Vânzătorii prinşi cu găinile vopsite în Galaţi au fost amendaţi fiecare cu o mie de lei, la acea vreme.

Opina unui specialist în industrie alimentară

Petru Alexe este cercetător la Facultatea de știința și ingineria alimentelor din Galați și specialist în tehnologia cărnii, autor al mai multor invenții în domeniul industriei alimentare. El a fost consultat de reporterul Pro Tv după acțiunea polițiștilor locali în piața din Galați.

Carne contaminată cu salmonela în galantare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Specialistul Petru Alexe a declarat că vopsirea găinilor și a puilor este periculoasă, carnea lor poate provoca îmbolnăviri. „Poate deveni mult mai vulnerabilă pentru microorganisme în momentul în care un operator ar încerca să coloreze suprafața cărnii căci ar aduce un risc suplimentar de inoculare a unor microorganisme. Măsurile trebuie luate imediat pentru că nu știm nici dacă acel colorant galben este un colorant din zona coloranților admiși”, a spus cercetătorul.

Acest lucru semnalat de Petru Alexe s-a dovedit valabil și la acest moment, deoarece vopsirea puilor despre care a anunțat recent ANPC a venit ca urmare a descoperirii unor loturi de carne infestate cu salmonella. Or, așa cum spunea cercetătorul Petru Alexe, carnea poate fi ușor contaminată cu microorganisme când este decongelată și colorată.

Chiar astăzi am publicat intervenția lui Paul Anghel, directorul general al Direcției de Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din ANPC, care a venit cu noi explicații despre ”puiul vopsit”. Directorul a anunțat, de asemenea, că mai multe loturi de pui au fost retrase de la vânzare, după ce inspectorii ANPC au depistat carne contaminată cu salmonella.