DISPUTĂ. Producătorii români spun că la un preţ mic nu ai cum să obţii şi calitate, însă importatorul susţine că produsele sunt mai bune decât cele de la noi.
Puiul bulgăresc la doar 5 lei kilogramul este oferta momentului în multe supermarketuri din România. Asta, în timp ce preţul puiului românesc poate să depăşească şi 10 lei kilogramul.
Producătorii români se plâng de concurenţa neloaială şi spun că este imposibil ca la un astfel de preţ să se ofere şi marfă de calitate. Importatorii care au adus marfa bulgărească motivează preţul mic printr-o megapromoţie oferită de producătorii puiului de peste Dunăre. „Mi s-a părut că are un gust ciudat”
„Acum două săptămâni am cumpărat dintr-un supermarket doi pui pentru care am plătit 12,5 lei. Preţul unui kilogram era în jur de 5 lei. Am văzut că puii sunt aduşi din Bulgaria. M-am mirat că era mult mai ieftin decât puiul românesc. I-am gătit pe amândoi pentru că au venit nişte prieteni în vizită. Mie mi s-a părut că are un gust mai ciudat, iar un alt prieten, după o oră a avut nişte crampe la stomac, însă nu pot spune cu certitudine dacă au avut vreo legătură cu puiul”, povesteşte Ioana, din Bucureşti, care a încercat produsul de import.
Producătorii români au de reproşat câteva lucruri concrete: „După aspect, rezultă că investiţia făcută în modul de ambalare, în procesul de fabricaţie şi în siguranţă alimentară este minimă. Cine respectă cu rigurozitate regulile nu poate scoate pe piaţă un produs la un preţ cu mult sub media industriei”, este de părere Tatiana Cimpoeşu, vicepreşedintele companiei Agricola Bacău, care produce şi comercializează carne de pasăre.
„Un preţ atât de mic mă face să-mi pun semne de întrebare în legătură cu calitatea”, este prima remarcă a specialistului în alimentaţie dr. Gheorghe Mencinicopschi. „Se aduc produse congelate care se decongelează”
Ilei Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, garantează că producătorii interni sunt strict monitorizaţi, atât în ceea ce priveşte tehnologia de creştere, cât şi abatorizarea, distribuţia şi vânzarea cărnii.
„Şi etichetarea cărnii depui autohtone este bine făcută, astfel că orice consumator poate să fie bine informat. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu carnea adusă din alte ţări. De exemplu, se aduc produse congelate şi le decongelează pentru a fi vândute ca produse refrigerate, deşi este interzis”, adaugă Van. Pe rafturile magazinelor româneşti veţi găsi şi produse din pui considerate secundare în ţări UE. „De exemplu, pulpele de pui care la noi prind foarte bine la consum, dar în ţări precum Belgia nu se mai consumă. Consumatorul român preferă pulpele în detrimentul pieptului pentru că sunt mai ieftine”, spune Ilie Van.
„Carnea de pui din UE e subvenţionată” Preţul cărnii de pasăre aduse din afara ţării este mult mai mic decât al celei româneşti. „Carnea de pui din ţări UE e subvenţionată la nivelul producţiei primare: se plăteşte o subvenţie medie între 300 şi 350 euro/ha de plante furajere, care reprezintă aproximativ 40% din costurile de producţie la hectar”, explică preţul mai mic al produselor de import Tatiana Cim poeşu.
„Dacă vorbim despre un pui care are un conţinut de apă introdus artificial, atunci e alegerea consumatorului dacă doreşte să plătească apa. De cele mai multe ori, românii aleg orientându- se doar după preţ”, adaugă Tatiana Cimpoeşu.
EXPLICAŢIILE IMPORTATORULUI „Bulgarii ne-au dat 200 tone la promoţie”
Cei care au adus puiul bulgăresc în România, la superofertă, EZ Group, spun că, dacă marfa n-ar fi fost bună, autorităţile s-ar fi autosesizat. Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat este o dovadă că produsele corespund criteriilor de calitate. „Am ales să cumpăr din Bulgaria din mai multe motive: în primul rând, pentru că preţul este mai mic, lucru bun şi pentru populaţia României, dar şi pentru că cei de la abatoarele din ţară nu sunt serioşi. Azi au marfă, mâine nu mai au. Nu te poţi baza pe ei. Iar explicaţia pentru preţul scăzut e simplă: producătorii bulgari ne-au dat 200 de tone la un preţ mult mai mic ca să promovăm produsul. Competitorii au văzut că avem un preţ mic şi vânzări mari, şi prin acuzaţii încearcă să schimbe acest lucru pentru că lor li s-au micşorat dramatic vânzările”, spune Ersin Eralp, patronul firmei Ez Group, care adaugă că puii importaţi de el au o calitatea mai bună decât produsele autohtone.
„Nu ne puneam numele pe un produs slab calitativ. L-am testat, am văzut că este bun”, adaugă patronul EZ Group.
REGULI DE URMAT
Cum să alegi un produs de calitate
- Atenţie la pete! Aveţi grijă ca puiul cumpărat să aibă o culoare uniformă, fără pete vinete. Astfel de pete sunt semnul unor fracturi cu acumulări de sânge, unde pot să se dezvolte focare de infecţii care pot deveni extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorului.
- Atenţie la aspect! Nu cumpăraţi păsări care au creasta şi bărbiţele de o culoare brună, pielea umedă, de culoare cenuşie, cu pete verzi, ochii înfundaţi în orbite, ciocul fără luciu, cu miros modificat, grăsimea cu miros rânced.
- Cum arată carnea proaspătă. „Are o culoare albă-roz-pal. La pipăit nu trebuie să se lipească de degete”, explică cum arată un pui de calitate Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie şi directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
- Atenţie la ambalaj! Gheorghe Mencinicopschi semnalează şi riscurile la care ne supunem dacă nu acordăm importanţă şi modului în care sunt ambalate produsele. „Dacă ambalajul este foarte fragil, nu are capacitatea să ofere protecţie alimentelor şi riscaţi să vă conta minaţi cu diferiţi germeni. Astfel, se pot transmite diferite boli infecţioase, virusuri sau paraziţi”.
- Verificaţi termenul de garanţie! Raul Balogh, purtătorul de cuvânt la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), susţine că produsele de pui făcute în România sunt recunoscute ca având o calitate mult peste carnea de pasăre importată: „Noi facem verificări pornind de la ferme până la produs. Furajele cu care sunt hrăniţi puii sunt naturale. Recomand să verificaţi eticheta înainte de a cumpăra carne şi să verificaţi să nu fie expirată. Am văzut în controale produse pe care era lipit un al doilea termen de garanţie, deşi acele produse erau expirate deja”.
- Unde puteţi reclama! Preţul amenzii pentru cei care vând carne expirată a crescut de la 45.000 de lei până la 50.000 de lei.Aşa că nu ezitaţi să reclamaţi. Puteţi suna la 0800.826.787, număr pus la dispoziţie gratuit de ANSVSA. „În maximum 48 de ore vom da curs solicitării. Pentru a putea să rezolvăm neregula, rugăm consumatorii să păstreze bonul de casă”, recomandă Raul Balogh.