Evenimentul Zilei > International > Puigdemont la Sassari, procesul de extrădare a fost suspendat
Puigdemont la Sassari, procesul de extrădare a fost suspendat

Puigdemont la Sassari, procesul de extrădare a fost suspendat

RAINEWS: A fost suspendat procesul de extrădare din Italia împotriva lui Carles Puigdemont, liderul independenței catalane care pe 23 septembrie 2020 a fost arestat pe aeroportul din Alghero. Acesta fost eliberat după o zi, după acordul de a se reprezenta pe 4 octombrie în Sardinia, data primei audieri programate pentru a decide asupra cerere de extrădare la Curtea de Apel din Sassari.

Curtea de Apel Sassari a acceptat cererea făcută de procurorul general și de avocatul europarlamentarului, Agostinangelo Marras de suspendare a procedurii de extrădare în Spania. Procesul de la Sassari va fi reluat după deciziile legate de cele două chestiuni preliminare privind imunitatea și jurisdicția judecătorului spaniol. Judecătorii Curții de Apel din Sassari vor stabili următoarea ședință în funcție de deciziile Curții Europene. Fostul președinte catalan este liber să se întoarcă la Bruxelles.

Puigdemont: Sunt foarte fericit

„Sunt foarte fericit”. Acestea sunt singurele cuvinte rostite de fostul președinte catalan Puigdemont la ieșirea din Curtea de Apel din Sassari, după suspendarea procedurii de extrădare împotriva sa. Puigdemont a părăsit tribunalul între îmbrățișările tovarășilor săi de partid și ovațiile susținătorilor independenței sarde, a corsicanilor și bascilor.

La sfârșitul lungii ședințe din camera de consiliul, avocatul său, Agostinangelo Marras, a declarat: „Credem că am obținut un rezultat absolut pozitiv. Procesul este suspendat în așteptarea deciziilor Curții Europene și a celei din Luxemburg, nu știu care vor fi datele. Astăzi, însă, a mers foarte bine, deoarece Curtea a acceptat cererile mele și ale Procurorului general, considerând că trebuie rezolvate două chestiuni: problema privind imunitatea lui Puidgemont și cea referitoare la competența judecătorului spaniol de a emite mandatul european de arestare. Totul este suspendat în așteptarea acestor două decizii”.

În timpul ședinței, procurorul general al Curții de Apel, Gabriella Pintus, ceruse suspendarea procedurii de extrădare, reamintind că problema imunității era încă examinată de justiția europeană. Prin urmare, judecătorii au decis să aștepte hotărârea.

Partidul de dreapta Vox nu a fost admis la audierea lui Puigdemont

Curtea de Apel Sassari a respins cererea partidului de dreapta spaniol Vox de a putea participa la procedura de extrădare înaintată de autoritățile de la Madrid împotriva fostului președinte catalan Carles Puigdemont. Faptul a fost confirmat şi de avocatul Agostinangelo Marras: „Prin intermediul unui avocat italian, au cerut să fie admişi să participe la ședință, sau cel puțin să fie acceptat un memoriu pe care l-au depus.

Curtea a considerat că, în baza codului italian de procedură și a regulilor care reglementează procedura de extrădare, nu aveau dreptul de a participa și, prin urmare, i-au exclus din procedură și au returnat documentul”.