De ce ne simțim atât de obosiți. Ne explică și dă soluții psiholog Irina Mincă

De ce ne simțim atât de obosiți. Ne explică și dă soluții psiholog Irina Mincă

În ultimii doi-trei ani, tot mai multe persoane îmi solicită ajutorul sau măcar părerea despre o stare de oboseală pe care o resimt tot mai acut. Mai toți se plâng că ziua se termină mai repede, activitățile sunt tot mai multe și cu termene de finalizare tot mai strânse, că sunt, mai mereu, într-o alertă continuă. O stare generală agitată, aproape cu aceleași simptome.

De ce ne simțim atât de obosiți, este o întrebare pusă des, iar psihologul Irina Mincă ne oferă un răspuns. Am pus cap la cap reacțiile și incidența acestei noi stări de bulversare psihică și am ajuns la concluzia, consultând și alți specialiști, că informațiile pe care le primim zilnic sunt din ce în ce mai dificil de procesat de creierul nostru. Informații normale ajung să circule printr-un neobișnuit labirint psihic și de aceea creierul obosește mai repede și transmite această stare întregului organism. Este o revoltă.

Cum și de ce? În trecutul nu tocmai îndepărtat, noile descoperiri ale tehnologiei au venit oarecum la timpul lor, regulat și într-un anumit moment în care creierul se adapta și transmitea un răspuns corespunzător. Odată cu apariția Internetului a crescut exponențial și accesul, dar mai ales receptarea informațiilor. Tehnologia comunicațiilor a devenit una dintre cele mai importante industrii, cu o creștere extrem de accelerată în dezvoltarea unor noi produse IT&C, astfel că ispita informației  a devenit din ce în ce mai puternică, iar creierul din ce în ce mai solicitat.

„Trăim din ce în ce mai mult în zona virtuală”

Lucrăm pe aparatură care funcționează numai după ce le accesăm parolele de acces. Mașina, locuința sunt și ele accesorizate cu multiple echipamente electronice. Ne începem diminețile vizionând, în mare viteză, informațiile care ne parvin pe Facebook, Tiktoc, WhatsApp, Twitter, Instagram, rețele sociale, la care adăugăm mail-urile. Cumva, trebuie să  sintetizăm toate aceste informații, trebuie să răspundem solicitărilor cât mai corect și cât mai rapid. Am ajuns să trăim din ce în ce mai mult în zona virtuală, iar toate acestea converg în direcția care indică faptul că, practic, computerul nostru merge non-stop, la turație maximă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Natura este cea care ne poate ajuta. Combate stresul. sursa foto: Publimix

Și, din păcate, am început foarte mult să ocolim mediul natural, în special pădurile, iar organismul, în special creierul resimte această lipsă de relaxare. Iar răspunsul său este transmis printr-o oboseală fizică a întregului nostru corp, chiar o letargie, pentru că el nu mai este în stare sa răspundă prompt și coerent acestui flux informațional de excepție, intruziv.

De aceea, creierul nostru se simte minunat și începe să se relaxeze când vedem, cel mai adesea, pe rețele de socializare sau alte împrejurări pisici, cățeluși, iepurași, floricele și alte lucruri pentru care nu trebuie decât să se bucure, nu trebuie să se discearnă dacă acea imagine este un fake-news sau ceva care ar trebui să-i facă rău, și atunci dăm like și cu inima, nu doar cu creierul.

Citiți continuarea articolului AICI.