PSD și PNL se ceartă la Iași pe un centru de plasament. Se cer demisii

PSD și PNL se ceartă la Iași pe un centru de plasament. Se cer demisii Costel Alexe. Sursa foto Arhiva EVZ

Un nou scandal este pe cale să izbucnească în sistemul de asistență socială, după dezvăluirile legate de ororile din căminele groazei din Voluntari. De această dată, atenția se mută asupra Consiliului Județean Iași, condus de liberalui Costel Alexe. Prefectul judeţului solicită demisia acestuia pe motiv că un centru de plasament în care locuiesc 62 de copii cu nevoi speciale nu deține licență de funcționare.

Prefectul județului Iași, Bogdan Petru Cojocaru, cere demisia președintelui Consiliului Județean Costel Alexe, din PNL. Acesta a relatat că a descoperit un centru de plasament pentru copii cu nevoi speciale, aflat în subordinea instituției condusă de Alexe, care funcţiona deși i-a fost suspendată licența. Cojocaru a precizat că motivul suspendării licenței de funcționare la Centrul de plasament pentru copii cu nevoi speciale „Ion Holban” din Iaşi este legat de neregulile descoperite cu prilejul unui control, în luna mai. S-a ajuns în acestă situație, din 4 iulie, deoarece aspectele semnalate nu au fost remediate.

„Consiliul Judeţean şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au fost informaţi în data de 4 iulie de faptul că acest centru nu mai beneficiază de licenţă. Conform legislaţiei, în momentul în care un centru de plasament nu mai beneficiază de licenţă nu mai poate funcţiona pe teritoriul României”, a declarat prefectul Bogdan Petru Cojocaru.

Oficialii Consiliului Județean, a reclamat Bogdan Petru Cojocaru, nu au luat măsuri pentru a muta copiii și pentru a închide centrul. Aceasta, deși au trecut mai bine de zece zile de la primirea înștiințării cu privire la suspendarea licenței.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Reprezentanţii CJ şi cei ai DGASPC ar fi trebuit să aplice planul de urgenţă pentru a găsi soluţii pentru cele 62 de persoane cu nevoi speciale aflate în acest centru. Nu s-a întâmplat acest lucru. În momentul în care a fost constituită această comisie mixtă, care a făcut verificări pe 13 şi 14 iulie, s-a aflat că acest centru încă funcţionează, ceea ce e ilegal. DGASPC nu a respectat legile în vigoare”, a mai spus Bogdan Petru Cojocaru.

Prefectul cere demisia președintelui CJ Iași

În aceste condiții, reprezentantul guvernului în teritoriu a cerut demisia de onoare a președintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, şi a tuturor colaboratorilor acestuia.

„Este coordonatorul acestor activităţi de 3 ani. Sunt convins că, dacă şi-ar fi dorit, ar fi avut timp să rezolve problema licenţelor de la DGASPC. Nu s-a întâmplat acest lucru. A privit cu nepăsare, indiferenţă şi, am putea spune, cu cinism toată această situaţie. În mod şmecheresc, reprezentanţii CJ şi DGASPC, în timpul controalelor, pe 12 iulie, au cerut activarea planului de urgenţă chiar în timpul acestor controale. Mi se pare un mod incorect de lucru, mai ales că responsabilii - preşedintele CJ şi responsabilii din jurul dumnealui - ştiau de acest lucru de foarte mult timp”, a mai spus prefectul Bogdan Cojocaru.

Replica DGASPC Iași la acuzațiile prefectului

În replică, după acuzațiile formulate de prefect, directorul DGASPC Iași, Florin Ion, a explicat că centrul cu pricina urmează să fie închis, motiv pentru care nu s-au mai investit bani în reabilitarea sa. El a precizat că toți copiii internați aici urmează să fie relocați în case de tip familial. Șeful DGASPC a spus că avizul de funcționare a fost suspendat din cauza unor probleme de infrastructură, a mobilierului învechit, a spaţiului și a lipsei unui kinetoterapeut. Florin Ion a spus că există o colaborare cu o organizaţie neguvernamentală, care presupune construirea unor căsuţe de tip familial şi mutarea copiilor cu nevoi speciale în următoarea perioadă. Până atunci, în următoarele zile o parte dintre copii vor fi relocaţi în alt centru.

„La ora actuală sunt ridicate (casele – n. red.). Probabil în maxim 3 luni de zile vor deveni funcţionale. Se construiesc la Dorobanţi, Ţuţora şi Miroslava. Aceşti copii vor fi relocaţi în aceste noi locaţii unde vor beneficia de condiţii mult, mult mai bune decât în acest centru. (...) Ne-am stabilit un termen de 5 zile să ducem copiii în alt centru”, a arătat directorul DGASPC Iaşi.

Oficialul DGASPC a recunoscut că pe 4 iulie i s-a adus la cunoştinţă faptul că a fost retras avizul de funcţionare pentru Centrul „Ion Holban”, de către Inspecția Sanitară.

„Acela e un raport al Inspecţiei Sanitare. Nu este decizia de retragere a licenţei. Decizia de retragere a licenţei este actul administrativ care spune că acel centru nu are licenţă. Vă repet, am primit-o pe 4 iulie. De atunci am început să analizăm relocarea copiilor”, a precizat Florin Ion.

Mai multe centre de plasamnt vor fi închise

Planul de închidere a centrului de asistență socială presupune ca 36 de copii să fie relocaţi în căsuţe de tip familial, iar restul să fie plasați la diferite familii.

„Am început chiar de a doua zi să gândim acel plan de relocare a copiilor, care nu e uşor de pus în aplicare. Trebuie să ţinem cont de necesităţile fiecărui copil, de afecţiunile lor, de un plan viitor al acestor copii. Unii vor rămâne în sistem rezidenţial, alţii în plasament familial, alţii în asistenţă maternală, unii vor fi reintegraţi eventual în familii sau socio-profesional.

Deci, nu este uşor să pui în aplicare în câteva zile un plan de relocare a acestor copii. La ora actuală suntem în analiza acestui plan, l-am finalizat ieri. Acum ştim unde va merge fiecare copil într-o perioadă scurtă de timp. Sperăm ca în cel mai scurt timp să aplicăm măsurile stabilite”, a mai spus Florin Ion.

Directorul DGASPC Iași a mai spus că vor fi închise și alte centre de plasament din Bucium, C.A. Rosetti, Sfântul Andrei, iar beneficiarii vor fi relocaţi în case de tip familial sau reintegraţi în familii.