PSD şi PDL îşi dispută postul de comisar european

PSD şi PDL îşi dispută postul de comisar european

Liderii PSD şi PDL s-au reunit azi în prima şedinţă a Coaliţiei după alegerile pentru Parlamentul European. Pe fondul revendicării victoriei în scrutinul de duminică de către ambele partide aflate la putere, liderii Coaliţiei îşi dispută acum şi postul de comisar european.

Vicepremierul PSD Dan Nica a spus că s-au făcut mai multe propuneri în şedinţa Coaliţiei, însă vor avea loc noi negocieri, înainte ca nominalizarea să fie trimisă Guvernului, conform procedurilor. Potrivit acestuia, portofoliile de comisar european vizate de România, cu titlul provizoriu, sunt Agrucultura, Transportul, Protecţia Consumatorului şi Energia.

"Sunt câteva domenii importante, care trebuie luate cu titlul de inventar, pentru că nu au fost decizii finale: Agricultură, Transport, Protecţia Consumatorului, Energie. Decizia (numirii unui comisar european, n.r.) ţine cont şi de faptul că trebuie să avem un număr de susţinători important, ca să fim siguri că portofoliul care i se cuvine României este un lucru fezabil", a declarat Nica, după şedinţa Coaliţiei.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că funcţia de comisar european nu este apanajul niciunui partid, iar politicienii ar trebui să se concentreze asupra obţinerii unui portofoliu puternic, cu mare influenţă, având în vedere că România este al şaptelea stat UE. 

Cu toate că susţine că PSD şi PDL nu se bat pe postul de comisar, Geoană a invocat "dreptul moral" al social-democraţilor de a avea un cuvânt greu de spus în desemnarea acestuia.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a spus şi el că nu este obligatoriu ca viitorul comisar european să aibă carnet de partid, important fiind ca politicienii să ajungă la o înţelegere care să dea României o bună reprezentare la Bruxelles.

PSD-Decizia nu îi aparţine lui Băsescu Vicepremierul Dan Nica a amintit că, în toamna anului trecut, PDL a primit funcţia de premier pentru că s-a luat în calcul mandatul în plus obţinut în scrutinul pentru Parlamentul naţional. Şi asta deşi PSD câştigase alegerile la număr de voturi, dar pierduse la mandate din cauza redistribuirii pe colegii uninominale.

Dacă la acea dată un mandat în plus a cântărit în ecuaţia posturilor guvernamentale, acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi acum, a argumentat Nica. Potrivit acestuia, democrat-liberalii nu ar mai fi susţinut că au câştigat alegerile de duminică, în cadrul şedinţei Coaliţiei. Nimeni nu poate contesta evidenţa victoriei PSD, a mai afirmat liderul social-democrat.

Întrebat dacă decizia finală privind desemnarea comisarului european revine preşedintelui Traian Băsescu, vicepremierul PSD a răspuns categoric "Nu". Decizia aparţine Guvernului României pentru că acesta este mecanismul stabilit prin lege, a completat el.

În replică, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a susţinut că decizia aparţine preşedintelui Train Băsescu, întrucât Constituţia în conferă acest drept. Precedentul Vosganian Desemnarea primului comisar european al României a stârnit un mare scandal în 2007, atunci când preşedintele Traian Băsescu a refuzat să valideze propunerea premierului Tăriceanu, respectiv pe Varujan Vosganian. La acea dată, Vosganian a devenit ţinta unui scandal de presă, fiind acuzat că ar fi colaborat cu securitatea. În cele din urmă compromisul dintre Palate a dus la numirea lui Leonard Orban.

Secretarul general interimar al PSD Valeriu Zgonea declara ieri că, în condiţiile în care partidul său are 11 mandate faţă de 10 ale PDL, social-democraţii sunt îndreptăţiţi să desemneze viitorul comisar european. Liderii PDL se bat şi ei cu pumnul în piept cum că ar fi câştigat scrutinul, întrucât la cei 10 candidaţi victorioşi ai partidului, se adaugă mandatul Elenei Băsescu, proaspăt reînscrisă în partid.  

Ştire actualizată la ora 13:24 CITIŢI ŞI:

Prima miză după euroalegeri: Cioloş - comisar pentru agricultură

Ne puteți urmări și pe Google News