PSD se zbate să rămână în zona penală. Jocuri de culise pentru alegerea înlocuitorului lui Victor Ponta. EDITORIAL de DAN ANDRONIC
- Dan Andronic
- 21 iulie 2015, 08:35
Rovana Plumb. Liviu Dragnea. Valeriu Zgonea. Trei posibili candidați pentru postul de președinte al lui Victor Ponta. Interimar, până la organizarea unui nou congres, sau până la finalul lui 2016. Nici unul nu întrunește consensul organizațiilor. Dar frământările din PSD pot avea și o cauză ascunsă. Care are legătură cu nepromulgarea Codului Fiscal și slăbirea guvernului Ponta.
Alegerea va fi grea. Rovana Plumb e femeie, iar PSD oricâte indicații de la centrul PES ar primi, tot misogin rămâne. Totuși, Rovana Plumb pare să aibă de partea sa cele mai multe organizații din teritoriu, fiind sprijinită de Victor Ponta și Gabriel Oprea, președintele UNPR.
Liviu Dragnea e condamnat pentru fraudrarea referendumului. Are suportul unor lideri din teritoriu, până nu demult considerați baroni, dar care au ecou în partid.
Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, pare să fie sprijinit doar de Valeriu Zgonea, membrul de partid. Care, din când în când, dă comunicate de susținere. Numai că la PSD vântul schimbării poate bate brusc dintr-o parte, iar Zgonea să devină favorit.
Mâine se va da o primă bătălie. O reuniune a Comitetului Executiv va decide ce va fi: congres extraordinar sau conducere interimară până în 2016. O situație tensionată va domina reuniunea celor 90 de membri pentru că PSD este supus unor presiuni externe uriașe.
Pe de-o parte, starea penală a membrilor săi de frunte a devenit cronică. Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Mircea Cosma, Marian Oprișan, Ion Călinoiu, Marean Vanghelie, Ecaterina Andronescu, Gheorghe Bunea Stancu, plus mulți alții, pe care nu are rost să-i mai menționez, fac parte dintr-o listă lungă de politicieni arestați, acuzați, condamnați sau doar menționați în diverse dosare. Aproape că nu mai de unde alege un lider valid și cu credibilitate.
Pe de altă parte, guvernarea lui Victor Ponta depinde de voturile UNPR, care a anunțat că va sprijini guvernul atâta timp cât PSD îl va avea ca lider pe Victor Ponta. O situație care se va schimba radical începând cu ziua de joi. Din acel moment UNPR va putea negocia cu oricine, fără a-și încălca promisiunea făcută. Și când spun oricine, mă refer atât la PSD, cât și la PNL, fără a exclude nici o posibilitate.
Din acest punct de vedere, ambiția lui Liviu Dragnea de a deveni președinte interimar sau de a candida la un congres extraordinar se bazează pe o logică care frizează absurdul. Cum ar putea PSD să fie condus de un politician care a fost deja condamnat pentru fraudarea unui proces electoral? Cum ar putea un politician deja condamnat să fie ales în locul unuia care este doar inculpat? Pare atât de ilogic, încât începi să cauți explicații oculte. Vrea cineva să pună PSD cu botul pe labe? Dacă da, cine? O întrebare cu răspuns inclus, iar dacă vezi lista de susținători, începi să înțelegi. Dar poate că există o explicație simplă.
PSD se confruntă de câteva zile cu o tensiune internă în primul rând din cauza frământărilor membrilor săi de frunte. Ambițiile de mărire ale unora din membri săi au făcut ca momentul nepromulgării Codului Fiscal de către președintele Klaus Iohannis să treacă în planul secund, dând o gură de aer celor de la PNL care nu mai știau ce argumente stupide să aducă în favoarea deciziei, deși votaseră cu o largă majoritate, cum s-ar fi exprimat TVR condus de liberalul Stelian Tănase. Dacă s-a văzut că la nivel guvernamental nu se poate face nimic, s-a adoptat o strategie de zguduirea guvernării prin ricoșeu.
Aici aș vedea strategia ascunsă. Obiectivul: salvarea lui Klaus Iohannis.