PSD se repoziționează. Învingătorii defilează pe acorduri de marș funebru

PSD se repoziționează. Învingătorii defilează pe acorduri de marș funebru

La întrunirea de urgență a liderilor PSD, după condamnarea lui Liviu Dragnea, social democrații au mimat optimismul și determinarea, au mimat un pas triumfător, chiar dacă, în surdină, se auzea marșul mortuar. Sunt pregătiți să-i arunce peste bord pe cei care sunt în moarte clinică. Ieri, la Palatul Parlamentului, a avut loc ședința Biroului Permanent al PSD, iar aseară s-a întrunit Comitetul Executiv Național. În fața cabinetului lui Liviu Dragnea era pustiu, nici măcar soldatul care păzea ușa nu era în post. Nimeni nu se mai perinda pe la ușa lui, așa, într-o doară, în speranța că iese liderul și apucă să-i strângă mână și să-i strecoare o doleanță.

În fața sălii grupului PSD, unde a avut loc ședința, s-au strâns o mulțime de jurnaliști și toate camerele ținteau holul lung pe unde urmau să-și facă apariția greii partidului.

Primul a ajuns Victor Negrescu, care aproape s-a autoinvitat să vorbească. Și a pozat în sol de pace cu partenerii europeni, care au înghețat relațiile cu social-democrații români. Nu s-a putut bucura mult de retorica atent pregătită, că a apărut Codrin Ștefănescu. I-a aruncat tânărului Negrescu o privire aproape ucigătoare și a încercat să treacă. Nu neobservat, că ar fi luat-o prin spatele stâlpilor.

Fostul diplomat a fost lăsat baltă la mijloc de frază și toată lumea s-a repezit către cel mai fidel om al președintelui. „Liderul nostru este în pușcărie!”, aproape a strigat Ștefănescu. Apoi s-a năpustit asupra celor care se delimitează de Dragnea „M-am săturat să văd oameni care se delimitează de colegii noştri când sunt la ananghie. E necesar să facem rapid un Congres ca să limpezim lucrurile”, a spus acesta. Și a adăugat că vina pentru eșecul alegerilor este una colectivă. Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a venit cu ideea declanșării alegerilor anticipate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlniri de taină

Întâlnirea de ieri a fost prefațată luni seara, la un hotel al lui Robert Negoiță, la care a participat și Marian Oprișan. Acolo s-a discutat despre reducerea la tăcere a celor care sunt toxici pentru partid, adică a celor care nu acceptă că PSD a pierdut pe mâna lui Liviu Dragnea. Și Negoiță și Oprișan, deși au venit separat, au avut efect de taifun. Baronul de Vrancea a pierdut alegerile în județ, dar nu-și asumă eșecul. „N-am pierdut eu alegerile la Vrancea, ci le-a pierdut PSD-ul lui Liviu Dragnea. Alegerile au fost pierdute pe acţiunile lui Liviu Dragnea”, a spus Oprișan. Acesta a adăugat că o discuție despre candidatura lui este prematură. În schimb, s-a luminat tot când a spus că „PSD este mai frumos fără Liviu Dragnea”. Robert Negoiţă a uitat că duminică au fost alegeri europarlamentare, că în 2016 PSD a câștigat alegerile și a propus pasul în spate. „S-a greşit grav. Greşelile trebuie îndreptate. PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea pentru că nu poţi guverna cu 23%”, a spus Negoiță.

Concilianta și aspiranta

 Flancată de câțiva oameni de nădejde, printre care și președintele PSD Mureș, Vasile Gliga, Viorica Dăncilă, care a devenit automat președinte interimar, a abordat o mină relaxată, dar se simțea că este crispată. În sală, a abordat discuția pe un ton calm și împăciuitor, de și celor care erau porniți să „o facă praf”, le-a fost greu să treacă la ofensivă.

Pe timpul ședinței, și-a făcut apariția și Gabriela Firea. O apariție bine studiată și manageriată politic și din punct de vedere al imaginii. Practic, a luat tot caimacul deoarece a putut vorbi cât a vrut și despre ce a vrut. A repetat că este surprinsă de ideea lansată de Liviu Dragnea duminică seara, că ar putea intra în competiție pentru președinție și că nu este tentată să facă asta. L-a compătimit pe fostul lider al PSD deși spune că s-a îmbolnăvit din cauza lui. Nu-și dorește nici șefia partidului, dar a dat un strigăt de chemare pentru Ponta, Neacșu, Țuțuianu și alți fugiți să se întoarcă în partid. Îl susţine pe fostul coleg de puci și crede că ar trebui făcute schimbări în Guvern.

Despre aceste schimbări s-a vorbit și în ședință, de parcă Firea și-ar fi trimis mesajul. S-a cerut capul ministrului Carmen Dan, dar și scoaterea de pe liste a europarlamentarilor puși pe liste fără să fie vechi membri de partid: Carmen Avram, Chris Terhes, Tudor Ciuhodaru și Maria Grapini. La BP nu s-a luat o decizie, dar se va discuta în CEx.

 

PNL și USR, primul pas în lupta pentru șefie

Prinși cu luptele interne și liniștiți de majoritatea pe care încă o au în Camera Deputaților, social democrații au trecut pe plan second un aspect: cine îi va lua locul lui Dragnea la șefia Camerei Deputaților. În schimb, această țintă a devenit un alt motiv de animozitate între PNL și USR. Raluca Turcan, al cărei vis este să conducă forul inferior al Parlamentului, le-a propus liberalilor să negocieze ea cu USR pentru un candidat comun, pe ideea că se înțelege bine cu Dan Barna. Care i-a spus luni că va medita la asta, pentru ca marți, la ora 13.00, să îl anunțe pe Stelian Ion drept candidat.

Biroul Permanent al Camerei a desemnat-o, ieri, pe Carmen Mihălcescu (PSD) președinte interimar până la alegerea unui președinte definitiv. Mai întâi, Comisia Juridică trebuie să vacanteze locul de deputat al lui Liviu Dragnea și funcția de președinte al Camerei Deputaților.