Întrebat de jurnaliști dacă s-a luat în calul suspendarea Pilonului II de Pensii, Stănescu a răspuns: „Contribuția de la bugetul de stat la bugetul de pensii a scăzut. Asta înseamnă că lucrurile merg bine, că încasările sunt mult mai bune. Niciodată nu s-a luat în calcul suspendarea Pilonului 2 de pensii. A fost doar o propunere a Comisiei de prognoză, așa cum știți lucrul asta. Mai mult, din punctul meu de vedere, și am spus-o public, Guvernul trebuie să ne explice foarte bine ce înseamnă Pilonul II de pensii. (…) Eu aș vrea să știu la Pilonul II de pensii: pensia mea va fi mai mare sau mai mică? Să-mi explice Guvernul și, probabil, doamna Olguța Vasilescu, în următoarea perioadă de timp, să explice, ca să știu dacă sunt la Pilonul II de pensii sau dacă am o pensie mai mare sau mai mică.

Reamintindu-i-se de către jurnalisți că la audierea fostului ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, în Parlament, acesta vorbea despre desființarea Pilonului II de pensii, vicepremierul a replicat: „Eu nu am auzit pe nimeni și nicio discuție în PSD, cel puțin, nu știu în coaliție, nu a fost despre desființarea Pilonului II de pensii. (Discuția despre desființarea Pionului II de pensii a plecat n.r.) de la o comunicare nefericită de la Comisia de prognoză. De aici a plecat tot.”

Aducându-i-se la cunoștință că președintele PSD a confirmat că există o analiză a Guvernului asupra sistemului de pensii, inclusiv un scenariu privind suspendarea Pilonului II, Stănescu a conchis: „Guvernul trebuie să explice de ce. Care este avantajul și dezavantajul să fie obțional Pilonul II de pensii. Din punctul meu de vedere, eu, ca cetățean român, să știu exact ce se întâmplă – cum este dacă sunt în Pilonul I de pensii și care este pensia mea. Nu trebuie să fie forțat cineva să fie în Pilonul II de pensii așa cum s-a făcut acum 7-8 ani de zile. (…) Nu pot să fac eu preziceri cum va fi sistemul. Sigur că vom discuta cu ALDE. Decizia nu o ia PSD singur, în coaliție ( o va lua n.r.). Sigur că vom discuta cu ei.. (…) Ce să se dicute, că nu a fost subiect”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că, în funcţie de analiza datelor financiare care urmează să se facă la Guvern în privința fondurilor de pensii, se va decide dacă este nevoie sau nu să se suspende pentru o perioadă plata la Pilonul II.

„În momentul în care se va face acea analiză şi dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenţie pusă în programul de guvernare şi urmează să se creeze o perioadă de opţiune pentru fiecare cetăţean pentru plata la pilonul II de pensie, poate fi sau nu suspendată (plata pentru pilonul II de pensii – n.r.), asta va fi după analiză şi după o discuţie cu administratorii privaţi ai banilor publici din fondurile din pilonul II.

Ca să nu încurce calculele, că poate din nu ştiu câte milioane de români care contribuie acum la pilonul I şi la pilonul II şi unii sunt doar la pilonul I, poate sunt mai mulţi cei de la pilonul I care vor să se mute şi la pilonul II şi atunci trebuie suma mai mare. Atunci se va decide dacă este nevoie să se suspende plata sau plata să continue ca şi până acum şi se fac regularizări ulterioare. Este doar o chestiune financiar-contabilă care va fi decisă împreună cu administratorii respectivi”, a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă PSD şi Guvernul PSD-ALDE au în vedere să suspende plata la pilonul II de pensii pentru şase luni.

 

Te-ar putea interesa și: