Palatul Victoria pregătește o cruciadă fi scală împotriva băncilor pe care le acuză că fentează plata impozitului pe profit.
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, s-a plâns săptămâna trecută că 70% dintre băncile din România nu plătesc impozitul pe profit de 16% și a descris un „mecanism” folosit în acest sens: „S-a realizat un proces de vânzare a creditelor neperformante foarte masiv, în ultimii ani. În condiţiile în care vinzi un credit de 100 de milioane cu 5 milioane, indiscutabil că ai o pierdere consistentă, realizezi un profit, iar această pierdere vine şi stinge integral acel profit şi statului român nu mai ai ce să îi plăteşti pentru că eşti pe pierdere. Într-un fel sau altul aceste lucruri au trenat de la an la an”, a zis ministrul.
Limită de 30%
Pentru a opri asemenea operațiuni, Guvernul vrea să introducă o limită de 30% în care băncile își vor mai putea deduce pierderea din vânzarea de credite neperformante, „având în vedere amploarea fenomenului de cesionare a creanțelor, în special a celor din domeniul bancar, precum și faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanțelor/împrumuturilor, valoare considerată cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit, în vederea diminuării impactului fiscal asupra bazei de impozitare”. Măsura este pregătită să intre în Codul Fiscal de la 1 septembrie. „De exemplu, banca din România se împrumută de la o bancămamă cu dobânzi cuprinse între 14,6% şi 19%, apoi acordă în ţară credite cu dobânzi mult mai mici, ieşind astfel pe pierdere în mod artificial”, este un alt mecanism descris de ministrul Finanțelor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recunoscut, recent, că Fiscul ar trebui să verifice vânzarea de credite neperformante, „uneori la preţuri care ridică semne de întrebare”.
Jaf național
Analistul economic Ilie Șerbănescu a declarat ieri, pentru EVZ, că intențiile Guvernului sunt bune dar acestă primă măsură trebuie dublată de alte acțiuni care să atace „esența”. „Trebuie să ai creierul spălat să crezi că băncile merg pe pierdere. Impozitul pe profit în România se plătește doar în proporție de 20%, restul de 80% este evazionat înainte să fie fiscalizat. Impozitul specific plătit de microîntreprinderile românești depășește impozitul pe profit al tuturor multinaționalelor la un loc. România este jefuită, nu mă feresc să o spun”, a zis acesta