PSD s-a mutat de la sat la oraș | Analiză EVZ

PSD s-a mutat de la sat la oraș | Analiză EVZ

Social-democrații au distrus la alegerile locale o serie de mituri electorale, în timp ce PNL a „dispărut” din mediul urban în opt județe. „Evenimentul zilei” vă prezintă cea mai amplă radiografie a scrutinului din 5 iunie 2016

Alegerile într-un singur tur i-au ajutat pe social-democraţi să-şi fructifice fiecare vot primit: deşi a obţinut doar 34,84% din voturile acordate primarilor la nivelul întregii ţări, PSD a câştigat 52,92% din totalul mandatelor pe fondul divizării voturilor de dreapta între PNL, ALDE şi PMP.

Din cei 3.186 de primari ai României, PSD a câştigat 1.679 de primari (52,92%), în timp ce PNL a câştigat 1.081 de primari (33,92%).

Dezastru urban pentru PNL

Perceput drept un partid care îşi trage „seva” din electoratul de la sate, fiind votat cu precădere de români fără prea multă şcoală şi de pensionari, PSD a demontat mitul post-decembrist.

FOTO: Gabriela Firea este primul PSD-ist din istorie care câștigă primăria Capitalei FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Liberalii, cu un potenţial electoral ridicat în marile centre urbane, au înregistrat un mic dezastru la locale.

În municipii şi în oraşele mari şi mici, PSD a obţinut un scor şi mai bun decât scorul partidului pe ţară. În plus, social-democraţii au scos un procent mai mare de primari la oraş decât în mediul rural. Acestor rezultate li se adaugă victoria PSD din Capitală, unde social-democraţii au câştigat în premieră istorică toate cele şase sectoare şi Primăria Generală.

La nivel naţional, din totalul celor 326 de primării din mediul urban, PSD a câştigat 173 de primării, reprezentând 53,06%. Liberalii au obţinut doar 126 de primării în mediul urban, adică 38,65%.

PNL a pierdut la alegerile locale toate oraşele din judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Teleorman şi Vrancea, acesta fiind una dintre cele mai delicate situaţii pentru PNL.

FOTO: PNL şi-a „decapitat” toţi liderii din Bucureşti, Capitala fi ind un eşec recunoscut de liberali FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Partidul condus de Liviu Dragnea a obţinut o victorie clară şi în municipiile reşedinţă de judeţ: din cele 39 de „capitale” judeţene, 19 au primari PSD, în timp ce 11 reşedinţe de judeţ sunt conduse de liberali.

PSD a redus liberalismul la tăcere în județul Buzău, unde a câștigat 88% din primării

În ceea ce priveşte mediul rural, din cei 2.867 de primari, PSD are 1.506 de edili (52,52%), în timp ce liberalii au câştigat 955 de primari (33,31%) de sate şi comune.

Bazinele electorale

Harta primarilor aleşi la alegerile locale din 5 iunie arată o dominaţie categorică a PSD-ului în Vechiul Regat (Muntenia, Oltenia, Moldova, Dobrogea) dar şi în zona Banatului (Caraş-Severin şi Timiş), social-democraţii reuşind să câştige majoritatea primarilor din aceste zone istorice.

PSD s-a „infiltrat” însă şi în judeţe transilvănene precum Hunedoara, Timiş sau Bistriţa-Năsăud, unde au câştigat majoritatea primarilor. Social-democraţii au mai dărâmat încă un mit potrivit căruia Transilvania este teritoriul absolut al PNL-ului.

De exemplu, din cei 98 de primari din judeţul Timiş, PSD a câştigat 52, iar PNL - 38, asta în condiţiile în care Timişul a fost în mod constant, după Revoluţie, un bastion anti-PSD.

De cealaltă parte, liberalii îşi menţin principalul bazin electoral în Transilvania şi Crişana. PNL a reuşit să obţină însă majoritatea primarilor în câteva „insuliţe” precum Prahova sau Călăraşi.

La nivelul întregii ţări, PSD a câştigat majoritatea primăriilor în 26 de judeţe din cele 41, controlând astfel 63,61% dintre judeţe. PNL a obţinut la alegerile locale majoritatea primarilor din 11 judeţe (26,82%).

Partide mici, surprize mari

PMP-ul lui Traian Băsescu şi UDMR-ul au reuşit să obţină victorii neaşteptate prin alianţe abile în teritoriu. PMP a format majoritatea în nu mai puţin de 9 judeţe deşi a obţinut un vot politic de 4,26%. Concret, PMP a făcut majorități cu social-democrații în județele Constanța, Prahova, Neamț, Caraș Severin, Timiș și Maramureș și s-a aliat cu liberalii în Consiliile Județene din Alba, Arad și Ilfov. În majoritatea cazurilor, consilierii judeţeni PMP au avut „votul de aur”. „Dacă rămânem să privim la Lună, să facem opoziție, pur și simplu această brumă de consilieri pe care am obținut-o nu va folosi la nimic în alegerile legislative”, a explicat Traian Băsescu. UDMR a produs una dintre surprizele de la alegerile locale din iunie. Maghiarii au reuşit să obţină preşedinţia a cinci consilii judeţene (12%) în condiţiile în care au luat un vot politic de 4,98% la nivelul întregii ţări. UDMR conduce acum Harghita, Covasna, Bihor, Mureș și Satu Mare. Maghiarii nu mai reușiseră de 12 ani această performanță. UDMR i-a „suflat” PNL-ului trei judeţe câştigate de liberali în 2012. La Bihor s-a înregistrat cea mai dramatică situație: judeţ dominat copios de PNL, liberalii au pierdut Consiliul Judeţean la un singur vot.

Victorii surprinzătoare pe terenul adversarului

Partidele au generat la alegerile locale o serie de surprize electorale de răsunet, obţinând victorii pe teritoriul controlat de adversarii politici. Liberalii au reuşit, de exemplu, să câştige prin Cătălin Flutur primăria municipiului Botoşani, învingându-l pe primarul PSD în funcţie, Ovidiu Portariuc, aceasta fiind unele dintre marile răsturnări de situaţie de la locale. De asemenea, PNL i-a „suflat” PSD-ului conducerea Consiliului Judeţean Suceava prin Gheorghe Flutur, o altă lovitură de teatru de la locale.

Victoriile PNL s-au lăsat cu „decapitări” în PSD, Liviu Dragnea fiind extrem de supărat că a pierdut teritorii considerate sigure înainte de campania electorală.

Liberalii au mai câştige majoritatea primarilor (53,84%) din judeţul Prahova, controlat în ultimul mandat de PSD, precum şi majoritatea primarilor (57,3%) din judeţul Vâlcea, una dintre zonele aflate sub controlul social-democraţilor.

PSD-iştii au obţinut şi ei victorii spectaculoase precum cea din municipiul Zalău, unde social-democratul Ionel Ciunt l-a învins pe primarul Radu Căpîlnăşiu, aflat în funcţie de 12 ani.

PSD şi-a adjudecat, de asemenea, majoritatea primarilor din judeţul Hunedoara (50,72%), considerat odinioară un „leagăn” al electoratului PNL. PSD a câştigat aici şi Consiliul Judeţean.

Social-democraţii au reuşit să obţină şi cei mai mulţi primari din Timiş şi Caraş- Severin, zone care în mod tradiţional aparţineau de PNL.

PSD a mai câştigat primăria Bacăului, prin Cosmin Necula, municipiul fiind controlat de liberali, în ultimele două mandate, prin fostul primar Romeo Stavarache.

Județe în care lupta se dă umăr la umăr

PSD şi PNL merg umăr la umăr în judeţe precum Cluj, Constanţa, Hunedoara, Mureş sau Satu Mare.

Deşi PNL pare să fie pe cai mari în Cluj, prin Emil Boc (primar Cluj-Napoca) şi Alin TiŞse (preşedinte de CJ), liberalii nu deţin un avans major în faţa PSD la firul ierbii. PNL are 45,67% dintre primarii din judeţul Cluj, în timp ce PSD a câştigat 40,74% dintre edilii clujeni. PNL are 37 de primari, PSD - 33.

Situaţia este similară în judeţul Constanţa. Fief PSD de peste un deceniu, sub conducerea lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, social-democraţii se află la o distanţă mică de liberali în privinţa numărului de primari. Deşi PSD şi-a adjudecat primăria Constanţei prin Decebal Făgădău şi Consiliul Judeţean prin Horia Ţuţuianu, PSD are doar 42,06% dintre primarii din judeţ, în timp ce PNL îi suflă în ceafă cu 40% dintre edili. PSD are 34 de primari în Constanţa, iar PNL - 28.

Victoria surprinzătoare a social-democraţilor din Hunedoara, teritoriu controlat până acum de PNL, este fragilă. PSD are majoritatea primarilor (50,72%), dar este urmat la distanţă scurtă de PNL cu 46,37% dintre primari. PSD are 35 de primari în Hunedoara, în timp ce PNL - 32.

PSD şi PNL poartă un meci extrem de echilibrat în judeţul Mureş, unde social-democraţii au obţinut 29,41% dintre primari, iar liberalii - 25,49%. Situaţia de aici este însă atipică, UDMR fiind cel mai votat partid. În judeţul Satu Mare se înregistrează un echilibru perfect între primarii PNL şi PSD, ambele formaţiuni obţinând câte 17 edili.

PSD stăpânește 18 județe, PNL - 5

Alegerile locale au condus la victorii fulminante ale PSD şi PNL în 23 de judeţe în care unul dintre cele două mari partide a câştigat tot: majoritatea primarilor din judeţ, primarul reşedinţei de judeţ şi preşedintele Consiliului Judeţean.

Cea mai mare victorie a unui partid politic la alegerile locale a avut loc în judeţul Buzău. PSD a obţinut aici 76 din cei 86 de primari (88,37%), toate oraşele şi Consiliul Judeţean. Liberalii au câştigat în Buzău doar 8 primari (9,3%), aceasta fiind cea mai drastică înfrângere a PNL din toată ţara.

FOTO: Primar de 20 de ani la Alba-Iulia, Mircea Hava e cel mai longeviv edil al unei capitale județene FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Tot sudul țării este roșu

În continuarea clasamentului urmează tot PSD-ul, cu 84,82% dintre primarii din judeţul Olt, 83,3% dintre primarii din judeţul Giurgiu şi tot 83,3% dintre primarii din judeţul Mehedinţi. Sudul ţării devine, astfel, un teritoriu controlat aproape în totalitate de PSD.

Fieful absolut al PNL este în judeţul Alba, unde liberalii au câştigat 58 din cei 78 de primari (74,35%), reşedinţa de judeţ prin Mircea Hava şi au format singuri majoritatea în Consiliul Judeţean.

Liberalii mai domină copios judeţul Ilfov, având 70% dintre primari şi Consiliul Judeţean, şi judeţul Călăraşi, unde PNL deţine 67, 27% dintre primari. PNL a mai câştigat şi judeţul Cluj cu ce mai mulţi primari (45,67%). PSD domină total în 18 judeţe: Argeş, Bacău, Bistriţa- Năsăud, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vaslui şi Vrancea. PSD a fost la un pas să-şi adjudece şi întreg judeţul Vâlcea dar i-a lipsit primarul din capitala judeţului (Mircia Gutău - PER).

PNL este stăpân absolut în Alba, Arad, Călăraşi, Cluj şi Ilfov. PNL mai domină Braşovul dar nu are primăria Braşov (primarul George Scripcaru e independent), la Sibiu îi lipseşte tot primarul reşedinţei, ales din partea FDGR (Astrid Fodor), iar la Suceava PNL a câştigat capitala judeţului şi Consiliul Judeţean dar nu are majoritatea primarilor din judeţ