De-a lungul timpului, formaţiunea lui Ion Iliescu s-a folosit de imaginea a numeroşi foşti performeri ai României. Majoritatea regretă acum pasul făcut.
Plecarea lui Anghel Iordănescu din PSD a readus în atenţie obiceiul acestei formaţiuni de a recruta personalităţi sportive de marcă. Cu unele excepţii, aceste mariaje s-au încheiat cu retragerea performerilor. Printre numele sonore racolate de PSD (fie că s-a numit FSN sau PDSR) de-a lungul anilor, s-au numă rat Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin şi mulţi alţii.
Ultimul caz - Anghel Iordănescu - este unul aparte. Generalul a intrat în partid în 2004, la propunerea lui Gabriel Oprea, şi i-a părăsit pe „roşii“ acum câteva zile, odată cu demisia bunului său prieten din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor. Între cei doi există o legătură foarte strânsă, Oprea fiind naşul copiilor lui Iordănescu. Fostul selecţioner al tricolorilor a dat PSD-ului un sprijin foarte important. Puiu nu s-a sfiit să încalţe inclusiv cizmele de campanie şi să pornească pe jos pe uliţele localităţilor, prin noroaie, sau să se pupe cu oamenii prin pieţe, la pomenile electorale. Între afaceri şi politică După ce a renunţat la partid, Iordănescu a rămas senator independent. „Ultimele evenimente petrecute în PSD şi la nivelul organizaţiei din care fac parte, PSD Ilfov, m-au făcut, din păcate, să nu mă mai regăsesc în rândurile acestui partid. Am acceptat să intru în politică alături de un om (n.r. - Gabriel Oprea) pe care îl cunosc şi îl respect, în primul rând, pentru verticalitatea sa“, spunea Iordănescu pentru Agerpres, imediat după demisie. Oprea şi Iordănescu sunt şi parteneri de afaceri. Cei doi deţin un bloc de locuinţe de lux în centrul Capitalei.
În actuala legislatură, fostul antrenor al României a fost repartizat în Parlament ca membru al Comisiei pentru Sport şi Sănătate.
Dincolo de declaraţiile oficiale, trecerea timpului ne arată că, de fapt, între PSD şi aceste personalităţi nu este vorba de afinităţi ideologice. Unii dintre foştii sportivi au fost păcăliţi. Alţii s-au folosit de partid pentru a obţine avantaje. Foarte puţini s-au gândit că pot realiza şi ceva bun. Aproape toţi regretă pasul făcut.
MĂRTURIA LUI PATZAICHIN
„PDSR a abuzat de mine!“ Ivan Patzaichin şi-a adus aminte amuzat de felul în care a fost racolat în campania electorală din 1996. „M-a sunat domnul Meleşcanu, de la PDSR, şi mi-a spus să vin la Palatul Copiilor. Nu mi-a dat nicio invitaţie, ca să ştiu despre ce este vorba. Mi-a zis că trebuie să intru în sală, dar când am tras cortina, m-am trezit pe scenă, în faţa lumii! Am rămas blocat, iar domnul Meleşcanu mi-a şoptit: «Ai şi tu un speach?» Am rămas mască. L-am întrebat: «Ce să am?» Eram venit cu pluta acolo... Am ţinut un discurs despre domnul Ion Iliescu, fiindcă el a fost preşedinte la federaţia de caiac-canoe înainte de Revoluţie... După acel episod, nici n-am mai vrut să merg acasă, îmi era ruşine de ceea ce îmi va spune soţia! Bine-nţeles că nevasta m-a certat. A înlemnit când m-a văzut la televizor! Era dezamăgită de poziţia mea... Cei de la PDSR au făcut atunci un abuz la adresa mea, m-au forţat să intru pe scenă şi să vorbesc. Eu nu am treabă cu politica, n-am fost niciodată membru de partid. Acel episod rămâne o pată neagră în trecutul meu“, a rememorat celebrul canotor pentru EVZ.
COLECŢIE Sportivi de marcă „racolaţi“ de PSD
- Ilie Năstase,
- Nadia Comăneci,
- Ivan Patzaichin,
- Anghel Iordănescu,
- Nicolae Mărăşescu,
- Anton Doboş,
- Cornel Dinu,
- Octavian Belu
CAMELEON Cornel Dinu, de la Iliescu la ţărănişti
Un caz de oportunist este Cornel Dinu. În cărţile sale autobiografice, „Procurorul“ susţine că provine dintr-o familie cu convingeri anticomuniste şi ţărăniste. În aceleaşi volume, Dinu s-a străduit să-şi confecţioneze o imagine de dizident în perioada de dinaintea Revoluţiei. În realitate, Cornel Dinu a fost un fotbalist de marcă la Dinamo, ofiţer în Miliţie, om de încredere al regimului comunist. În decembrie 1989, nu şi-a trădat aceste afinităţi, ascunzând-o pe Nina, soţia lui Ion Iliescu. A fost răsplătit imediat, devenind primul secretar de stat pe sport de după Revoluţie.
- În 1996, după ce Convenţia Democratică a câştigat alegerile, Cornel Dinu şi-a adus aminte subit că părinţii şi bunicii i-au fost ţărănişti.
- În 2000, când se prefigura o nouă victorie a lui Ion Iliescu în alegerile prezidenţiale, actualul administrator-delegat de la Dinamo a mai schimbat o dată tabăra, înscriindu-se în comitetul de susţinere al fostului demnitar comunist.
ILIE NĂSTASE REGRETĂ „Am greşit în 1996“
Ilie Năstase regretă şi acum că a făcut politică pentru PSD în campania pentru alegerile locale din 1996. „Nasty“ a candidat la fotoliul de primar al Bucureştiului, fiind învins la acea vreme de Victor Ciorbea. „Mi-am dat seama că am greşit în 1996. Poate că Iordănescu o să recunoască şi el, la un moment dat, că n-a făcut bine atunci când a acceptat să intre în partid. Spre deosebire de Iordănescu, eu nu am fost niciodată membru cu acte! Iordănescu poate ajunge preşedintele României, ca Barack Obama, dar trebuie să candideze ca independent. Ce, Obama n-a reuşit să ajungă preşedinte al Statelor Unite dintr-un anonim? Cine dădea doi bani pe el înainte? Pesediştii şi pedeliştii s-au bătut să mă facă membru de-al lor, dar am refuzat din start ofertele înainte de uninominale. Mi s-a propus să fiu senator în diferite judeţe“, a spus Năstase pentru EVZ.