PSD negociază puterea cu PDL şi opoziţia cu PNL

PSD negociază puterea cu PDL şi opoziţia cu PNL

Partidul lui Mircea Geoană a devenit o opţiune de guvernare pentru democrat-liberali, social-democraţii neexcluzând, însă, nici varianta opoziţiei.

Combinaţia PDL-PSD pentru guvernare a devenit de ieri mai probabilă decât oricare dintre variantele imaginate. Singurul impediment: nu toţi liderii Partidului Social Democrat agreau ideea de a capitula în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

Condiţii nenegociabile: premierul să fie de la PDL. Condiţii negociabile: ministerele se împart la paritate de unu la unu, existând posibilitatea ca asupra fiecărui portofoliu să se poarte tratative. Oferta PDL pentru PSD mai include funcţia de vicepremier şi pe cea de preşedinte al Senatului.

După ce, sâmbătă, negocierile cu PNL s-au împotmolit, PDL a trecut la discuţii cu PSD. Delegaţiile de negociere ale celor două partide au stat ieri faţă în faţă în încercarea de a ajunge la un numitor comun. Locul: biroul preşedintelui Senatului Ilie Sârbu, un partizan al colaborării PSD-PDL. Oferta PDL a fost explicită: PSD este chemat să participe la formarea unui guvern cu democrat-liberalii.

Condiţii nenegociabile: premierul să fie de la PDL. Condiţii negociabile: ministerele se împart la paritate de unu la unu, existând posibilitatea ca asupra fiecărui portofoliu să se poarte tratative. Oferta PDL pentru PSD mai include funcţia de vicepremier şi pe cea de preşedinte al Senatului. Ministerul Justiţiei ar putea reveni PSD O parte dintre social-democraţi s-au arătat interesaţi de oferta PDL. Nu toţi. Unii, precum Adrian Năstase, au afirmat că între PSD şi Traian Băsescu există dispute care nu pot fi depăşite.

Alţi reprezentanţi PSD nu au agreat ideea ca premierul să fie de la PDL. Marian Vanghelie a fost purtătorul de cuvânt al celor care insistau ca premierul să fie Mircea Geoană. Radu Mazăre, adeptul ideii radicale de a rămâne în opoziţie, a fost şi el prezent la negocieri, semn că este interesat de oferta PDL. În acest context sa pus problema Justiţiei, a hărţuirii cu dosare. La schimb, PDL a fost de acord să asigure confortul PSD-iştilor cu dosare la DNA.

Varianta de campanie Monica Macovei pentru Ministerul Justiţiei a fost înlocuită ieri cu „un ministru agreat de ambele partide“, fie un independent validat de PSD, fie chiar un social-democrat, numele agreat de PDL fiind Cristian Diaconescu. Boc: „Băsescu are cheile viitoarei guvernări“

Potrivit unor surse democrat-liberale, problema dosarelor de la DNA a fost pusă deschis de social-democraţi, care au cerut în plus „compensaţii“, având în vedere avantajul PDL de a-l avea pe Băsescu la preşedinţie.

„Şi voi îl aveţi pe Maior (George Maior, directorul SRI, n.r.)“, le-au replicat PDL-iştii. „Maior nu mai este al nostru, e în CSAT“, s-ar fi plâns însă PSD, potrivit surselor citate.

La finalul întâlnirii, la care, pe lângă nucleul de negociere Boc- Blaga-Videanu-Flutur au participat Elena Udrea, Gheorghe Falcă, dar şi Radu Berceanu, Emil Boc a declarat că obiectivul celor două partide este acelaşi. „Viziunile (PSD şi PDL, n.r.) sunt diferite, dar obiectivul este acelaşi. Măsurile sociale să fie ţintite spre cei care au cu adevărat nevoi. Noi vom analiza deschis ambele soluţii (şi cu PSD, şi cu PNL, n.r.). Şeful statului are cheile viitoarei guvernări“, a concluzionat preşedintele PDL.   Întâlnire PSD pentru rezolvarea divergenţelor Pentru că în PSD nu există deocamdată o unitate a opiniilor, democrat-liberalii i-au îndemnat să-şi rezolve divergenţele.   După discuţiile cu PNL şi PDL, liderii PSD au convocat de urgenţă liderii de filiale, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii marilor oraşe, pentru a le afla părerea despre formarea unui guvern cu PDL.

Discuţia începută ieri-seară se va continua şi azi, când Comitetul Executiv al PSD urma să tranşeze prin vot ce preferă: opoziţie cu PNL sau guvernare cu PDL.

FĂRĂ PC ÎN GUVERN

Sfat peste weekend cu Băsescu Negocierile cu PSD au primit şi binecuvântarea lui Traian Băsescu. Potrivit unor surse din PDL, şeful statului s-a întâlnit cu democrat-liberalii sâmbătă seara, la Sinaia, fiind foarte tranşant în legătură cu revendicările formulate în aceeaşi zi de liberali. Băsescu a refuzat categoric să ia în calcul oferta lui Tăriceanu - funcţia de premier contra susţinere la prezidenţiale - şi le-a garantat PDL-iştilor că „varianta premier neutru nu există“. Preşedintele a pus însă, susţin sursele citate, o  condiţie pentru un guvern PDL-PSD: excluderea oricărui membru al PC din executiv. Decizia finală ar urma să fie luată astăzi, după noi discuţii nocturne PSD-PDL. PDL ar urma să-şi formalizeze opţiunea la care ajunge într-o şedinţă a conducerii, după care este aşteptată o nouă întâlnire a liderilor de partide cu Băsescu.

STRATEGIE

Social-democraţii şi liberalii au analizat scenariile anti-Băsescu Social-democraţii şi liberalii au discutat la întrevederea de ieri mai mult despre o opoziţie comună decât despre guvernare. Declarativ, PSD a cerut funcţia de premier pentru Mircea Geoană, iar liderii PNL au promis că analizează această variantă, fără a mai insista asupra postului aşa cum au făcut-o cu PDL, din dorinţa de a lăsa deschisă posibilitatea colaborării cu social-democraţii. De fapt, liderii celor două partide sunt convinşi că, dacă ar bate palma, şansele lor de a ajunge la guvernare sunt destul de mici. Şi aceasta pentru că preşedintele Băsescu este cel care nominalizează candidatul la postul de premier şi a lăsat clar să se înţeleagă că acesta va fi de la PDL. Blat blocat de neîncredere În acest context, cele două partide au analizat posibilitatea de a-l lăsa pe Traian Băsescu să facă un guvern minoritar PDL. În acest scenariu, PSD şi PNL au două variante: fie blochează instalarea guvernului şi îi forţează mâna lui Traian Băsescu să numească un alt premier, fie intră în opoziţie.

Aplicarea primului scenariu, cu blocarea guvernului minoritar, presupune însă ca parlamentarii PSD şi PNL să acţioneze unitar, eventual prin părăsirea sălii în momentul învestiturii. Exită însă şi temerea că nu toţi aleşii celor două partide vor respecta scenariul.

Din acest motiv, Bogdan Olteanu i-a întrebat pe social-democraţi dacă PSD va râmâne unit. În ciuda unui răspuns afirmativ, liberalii au rămas cu senzaţia că nu au garanţia unui vot comun al parlamentarilor PSD. În aceste condiţii, liberalii au preferat să lanseze pe piaţă câteva condiţii pe care le-ar fi pus social-democraţilor, de exemplu faptul că nu renunţă la cota unică.

Negocierile dintre PNL şi PSD au avut loc după ce, recent, Viorel Hrebenciuc a declarat că, acum doi ani, PNL ar fi acceptat să susţină un guvern PSD dacă social-democraţii ar fi câştigat alegerile. (Romulus Georgescu, Florin Ciornei)

Citiţi şi: Boc aşteaptă un telefon de la Tăriceanu EDITORIALUL EVZ: Sorin Oprescu, salvatorul PNL SENATUL EVZ: Unde-au dispărut maneliştii? SILVIU SERGIU: PDL-PNL, o soluţie tot mai îndepărtată

Ne puteți urmări și pe Google News