PSD-iştii şi liberalii şi-au trimis moţiunea în vacanţă
- Adam Popescu
- 22 iunie 2010, 13:05
Opoziţia a lăsat lupta cu guvernul pentru toamnă. PSD şi PNL şi-au evaluat şansele unei noi încercări de a dărâma guvernul şi au ajuns la concluzia că o nouă moţiune de cenzură nu ar avea succes.
Din acest motiv, a doua moţiune de cenzură, cu care preşedintele PSD, Victor Ponta, ameninţa guvernul săptămâna trecută, imediat după ce prima a fost respinsă la limită, nu va mai fi depusă.
"Timpul unei moţiuni de cenzură este undeva la începutul sesiunii de toamnă", a declarat Crin Antonescu, preşedintele PNL, în opinia căruia un astfel de demers ar fi "doar un exerciţiu de imagine" al cărui rost nu-l vede. De aceeaşi părere s-a arătat şi Adrian Năstase, şef al PSD pentru o zi, cât Victor Ponta se află la reuniunea Internaţionalei Socialiste de la New York.
"Am făcut o evaluare a consecinţelor de după moţiunea de cenzură. Ne-am întrebat dacă ar fi utilă a doua moţiune în perioada următoare. În unanimitate colegii mei au considerat - şi eu - că o a doua moţiune în cele 10 zile care mai sunt nu ar fi oportună", a spus Năstase.
Calcule de imagine
Şi liberalii, dar şi social-democraţii sunt de părere că până în toamnă măsurile de austeritate impuse de guvern "îşi vor face efectul". Cu alte cuvinte, oamenii vor simţi cu adevărat reducerea de salarii şi pensii şi vor pune presiune socială pe guvernul Boc.
Liderii PSD sunt nemulţumiţi de lipsa de amploare a protestelor de stradă şi se arată convinşi că în două luni lumea va ieşi masiv la mitinguri. În acest moment, calculele liderilor PSD arată că o nouă moţiune de cenzură ar reuşi să obţină mai puţine voturi decât prima. Motivul: de această dată miza jocului politic ar fi doar căderea guvernului, în timp ce la cealaltă reuşita demersului ar fi dus la anularea măsurilor guvernului de tăiere a pensiilor şi salariilor.
În plus, par lamentarii se gândesc deja la vacanţă şi ar fi greu greu de mobilizat. Astfel, o moţiune de cenzură care ar obţine mai puţine voturi decât prima ar conduce la pierderea avantajului de imagine obţinut faţă de guvern.