Companie de taxi din Chişinău, amendată după ce un şofer a refuzat să comunice cu clienta în limba română

Companie de taxi din Chişinău, amendată după ce un şofer a refuzat să comunice cu clienta în limba română Taxi.Sursa: Arhiva EVZ

Laura Urschi a înregistrat discuţia cu taximetristul care a refuzat categoric să comunice cu ea în limba română. Apărătoarea s-a adresat în judecată şi a câştigat procesul.

Pârâtul nu a depus apel motivat, astfel a fost emisa incheierea judecatoreasca de a nu da curs cererii, iar hotărârea primei instanţe a devenit irevocabilă şi executorie. În cele din urmă, pârâtul a executat hotărârea benevol.

Avocata îi îndeamnă pe moldoveni să lupte pentru dreptul de a vorbi în limba română

Procesul a durat aproape trei ani, iar fiica lui Gheorghe Urschi îi îndeamnă pe cetățeni să lupte pentru dreptul de a vorbi în limba română la ei acasă, în Republica Moldova. „Fac apel la toţi cei care sunt impuşi să vorbească ruseşte - LUPTAŢI pentru dreptul de a vorbi româneşte. Nu cedaţi, nu tolerați! Inregistraţi video şi audio pe acel vânzător sau prestator de servicii, care vă neglijează când vă adresaţi româneşte sau vă bruschează. Legea e de partea noastră! Suntem în propria ţară şi nimeni nu are dreptul să ne impună să vorbim limba rusa, limba ocupantului şi agresorului” a scris Laura Urschi pe Facebook.

Insultată şi dată afară din maşină pentru că nu a vorbit în rusă

Laura Urschi susține că pe 3 august 2020 a fost insultată de un taximetrist, vorbitor de rusă, pentru faptul că i-a răspuns în limba română. Mai mult, șoferul agresiv a încercat să o scoată din taxi în plină noapte, iar Laura Urschi a fost nevoită să cheme Poliția. Ulterior, a urmat un proces lung și umilitor pentru un cetățean al Republicii Moldova care a preferat să vorbească limba oficială a statului său.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Șoferul era obligat să îmi vorbească românește. Cu regret, am pierdut dosarul în litigiul administrativ contra Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării. Instituția respectivă mi-a dat parțial câștig de cauză, însă în bătaie de joc a schimbat în partea motivată declarațiile șoferului cu declarațiile mele, o confuzie cu aluzie(!), și a catalogat eronat discriminarea directă. Astfel, șoferul a fost absolvit de o eventuală condamnare”, a menţionat avocata.