PSD a decis decapitarea lui Moga și ascensiunea a lui Fifor
- Adrian Dumitru
- 31 iulie 2019, 08:15
Demisia lui Nicolae Moga din fruntea Internelor a adus și o premieră în istoria ministerului: cel mai scurt mandat, de doar șase zile. Gestul lui Moga a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe colegii lui din organizația PSD Constanța. În locul lui a fost numit, interimar, vicepremierul Mihai Fifor, fost ministru al Apărării.
Liberal la origini, Nicolae Moga este descris drept un „om muncitor și de cuvânt chiar dacă este mai din topor”. Asta l-a făcut extrem de popular în colegiul lui, îl cunosc oamenii și din ultimul cătun din Constanța. Gestul lui este pus pe seama faptului că a simțit că nu i se acordă suficientă încredere.
O demisie nu rezolvă criza
Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, încearcă să explice gestul lui Moga: „Probabil că a lucrat sub o presiune extraordinară. Pentru el au fost patru zile și patru nopți de coșmar. A fost o surpriză și pentru mine. Nu știam că demisionează. Apreciez că este un gest de onoare, al unui om de onoare, și deși sunt convins că nu avea nicio vină în această nenorocire, nu avea motiv să-și dea demisia. Organizația județeană a PSD Constanța îi acordă în continuare tot sprijinul”.
Deputata independentă Oana Bâzgan, inițiatoarea Legii prin care se înființează Registrul prădătorilor sexuali, spune că o demisie nu rezolvă nimic. „Nici 2,3 sau 7. O țară întreagă este zguduită de incompetența unor persoane și de un sistem care se îmbolnăvește pe zi ce trece, în ultimii ani (...) Avem nevoie de reformă și acest lucru va dura. Sistemul nu s-a îmbolnăvit de ieri sau de azi, ci de ani buni”, a spus Oana Bâzgan.
Calculele premierului
Ieri, s-a întrunit CSAT în următoarea componență: preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Nicolae Moga, ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Ion Oprişor şi secretarul CSAT Mihai Şomordolea. Directorii SRI şi SIE au fost reprezentați de înlocuitori.
Premierul Viorica Dăncilă a făcut publică agenda cu care merge în CSAT, axată pe situația din Caracal. Prim-ministrul a recunoscut că la această oră este un adevărat haos în jurul cazului.
Pentru ca toate autoritățile implicate să vorbească pe aceeași voce, Dăncilă a propus ca grupul de lucru interinstituțional să se transforme într-un comandament dedicat, condus de Raed Arafat – punct unic de contact și gestiune care centralizează informațiile anchetei, elaborează analizele și rapoartele necesare și comunică oficial, la 6 ore, date despre caz. Viorica Dăncilă a mai anunțat că a trimis Corpul de Control la Interne și așteaptă un raport în cel mult o săptămână. Asta pare să fie presiunea pe care a simțit-o ministrul Moga.
„Cer să se facă dreptate până la capăt”, a conchis Dăncilă cu sloganul USL.
Plan de reacție rapidă
Imediat după ce ședința CSAT s-a încheiat, Klaus Iohannis a criticat prestația PSD pentru modificările aduse Legilor justiţiei, valul de pensionări din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, recursul compensatoriu. „Toate acestea au generat grave vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranţa oamenilor”, a spus președintele. Iohannis a cerut și Puterii și Opoziției să îşi schimbe abordarea faţă de funcţia publică și să depolitizeze tot aparatul de stat. În caz contrar, spune președintele, „va continua la nesfârşit cu mecanismul pleacă ai noştri - vin ai noştri şi oamenii competenţi sunt ţinuţi pe margine sau, mai grav, alungaţi din ţară”. Preşedintele a cerut Guvernului să elaboreze, până la finalul lunii august, un plan de reacție rapidă în situații de criză precum și analizarea în regim de urgență a legislaţiei privind infracţiunile grave şi foarte grave.