Provocarea anului 2015: 25 de minute pe zi de lectură în familie

Provocarea anului 2015: 25 de minute pe zi de lectură în familie

Asociația Curtea Veche vă propune ca în 2015 să adăugați pe lista obiectivelor personale și acceptarea unei provocări inedite legate de dezvoltarea pe termen lung a copiilor dumneavoastră. Provocarea membrilor Asociației este să citiți zilnic, timp de două săptămâni, câte 25 de minute împreună cu cei dragi și să faceți din lectură o tradiție de familie, o plăcere a celor mici și un mijloc de apropiere între membrii familiei.

Cititul este o activitate foarte importantă pe care copiii trebuie să o deprindă de la vârste fragede astfel încât mai apoi să se poată bucura de dezvoltarea imaginației, a culturii generale și a vocabularului. De departe, cea mai eficientă metodă pentru a îi incuraja copii să îndrăgească lectura este sa le citim de mici. Cu cât li se citește mai mult sau sunt implicați în discuții despre poveste sau personaje, cu atât vor dori și mai mult să citească.

Pentru ca activitatea să fie cu adevărat distractivă și plăcută pentru copii, vă sunt oferite și câteva idei:

1. Citiți pe rând

Ne puteți urmări și pe Google News

Toată lumea trebuie să citească: fie în gând, fiecare pentru el (este foarte sănătos pentru copii ca ei să își vadă părinții citind) sau unul dintre participanți citește cu voce tare și ceilalți ascultă povestea. În cazul în care copiii sunt reticenți la lectură, la finalul activității le puteți oferi o recompensă, însă aceasta nu trebuie să fie în legătură cu timpul petrecut la TV sau la computer.

2. Creați un spațiu special

Pentru ca cititul în familie să nu fie mereu în același loc, vă propunem să construiți un cort de interior, cu un cearşaf si câteva scaune. Întrebați copiii unde mergeți în excursie și lăsați-i pe ei să decoreze cortul cum consideră că ar trebui aranjat. Puteți pune muzică sau sunete de natură ca să completați atmosfera sau să vă jucați cu luminile, orice vă stârnește imaginația. Important este să îi lăsați pe copii să aleagă cadrul pe care și-l doresc și să-l concretizeze prin întrebări, nu instrucțiuni: Este zi sau noapte? Este cald sau frig?

3. Inversați rolurile

Rugați-vă copilul să vă citească o poveste înainte de culcare, este o activitate care îl va distra foarte mult!

“Pentru toate activitățile de mai sus, aveți mare grijă să nu-i corectați pe copii atunci când citesc incorect. Dacă vă întreabă ce înseamnă un cuvânt, încercați să-l deduceți din context alături de ei, sau încurajați-i să-l caute în dicționar, chiar dacă știți cuvântul. Provocarea este să creați o atmosferă plăcută, în care copiilor să le facă plăcere să citească” declară Smaranda Nicolau (pedagog teatral, Mindstage Acting School).

În plus, trebuie să aveți în vedere faptul că este foarte important ca fiecare copil să parcurgă volume potrivite vârstei și ritmului propriu de a citi sau urmări. Nu este greșit să îi recomandați și câteva cărți mai dificile, însă luați în considerare faptul că a revenit din vacanță, răbdarea este destul de scăzută și își dorește să citească povești captivante și ușoare. Recomandarea Asociației Curtea Veche este colecția „Cărţile copilăriei“, o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Astfel, încurajându-l pe cel mic să ia contact de la o vârstă fragedă cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, îi puteți deschide apetitul pentru lectură, care va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Iată câteva dintre titlurile colecției: “Omul cu masca de fier - repovestire după romanul lui Alexandre Dumas”, “Cocoşatul de la Notre-Dame - repovestire după romanul lui Victor Hugo”, “Odiseea - repovestire după epopeea lui Homer”, “Cei trei muschetari - repovestire după romanul lui Alexandre Dumas” și multe altele disponibile pe www.curteaveche.ro.

Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro  și Facebook.com/AsociaţiaCurteaVeche.