Provocare maximă pentru Orban și Cîțu. Cât rezistă cu 1.000 de lei pe lună
- Magda Spiridon
- 22 septembrie 2020, 15:55
Parlamentul a votat creșterea pensiilor cu 40%, un subiect extrem de dezbătut în ultima perioadă, mai ales că premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, au spus că ast ar arunca economia în haos. De altfel, după votul din Parlament, PNL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională legea rectificării bugetare.
La ședința de astăzi, în care s-a votat rectificarea bugetară, au fost 242 de voturi pentru. Printre cei care au votat se numără și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a spus din start că nu va avea nici cea mai mică ezitare să voteze, împreună cu colegii din partid, majorarea pensiilor cu 40%.
„I-aş ruga pe Iohannis, pe Orban, pe Cîţu să încerce să trăiască cu 1.000 de lei pe lună, aşa cum au în ziua de astăzi 1,4 milioane de pensionari pensii până în 1.000 de lei pe lună şi să ne spună câte zile au rezistat.
Mi se pare degradantă această atitudine a guvernanţilor şi în ziua de astăzi, această atitudine de dispreţ faţă de categoria pensionarilor. Împreună cu colegii din ALDE, nu vom avea nici cea mai mică ezitare să votăm pentru majorarea pensiilor cu 40%", a precizat Tăriceanu, la dezbaterile privind rectificarea bugetară.
Tăriceanu a adăugat că majorarea cu 40% a pensiilor are o dimensiune morală, pentru că pensionarii au suferit cel mai mult după 1990 în privinţa puterii de cumpărare.
„Ce nu au mai înţeles Orban şi Cîţu este că această majorare a pensiilor cu 40% are o dimensiune morală, pentru că pensionarii au reprezentat categoria care a suferit cel mai mult după 1990 în privinţa puterii de cumpărare, care s-a erodat enorm din cauză că nu s-au făcut, aşa cum era normal, indexările de pensii", a susţinut Tăriceanu.
„Majorarea pensiilor are şi o dimensiune economică puternică”
În opinia sa, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis nu vor să majoreze pensiilor cu 40% din „calcul cinic", pentru că ştiu că pensionarii nu sunt entuziaşti în a vota PNL.
„Majorarea pensiilor are şi o dimensiune economică puternică de stimulare a consumului, pentru că cea mai mare parte din aceşti bani se va întoarce în economie. Se pare că domnul Cîţu şi domnul Orban, în loc să privească la soluţiile pe care le adoptă celelalte ţări europene, care au injectat masiv în economii pentru a le ajuta să iasă din starea de prăbuşire, refuză să facă acest lucru dintr-un motiv pe care îl intuim.
Şi Orban şi Iohannis ştiu că pensionarii nu sunt cei mai entuziaşti în a vota PNL-ul la viitoarele alegeri locale şi parlamentare şi, atunci, un calcul cinic îi îndeamnă să nu le dea decât o majorare de 14% şi să-i lase în continuare să sufere", a mai declarat președintele ALDE.