Provincialul de la Cotroceni față cu „speculațiile jurnalistice” de la Reuters

Provincialul de la Cotroceni față cu „speculațiile jurnalistice” de la Reuters

Luni, când președintele Klaus Iohannis a avut una din rarele sale conferințe de presă, a coborât de la înălțimea funcției sale și i-a luat nițel în balon pe ziariștii de la Reuters, El Pais și Daily Mail, care anunțaseră cota de refugiați ce urma să fie alocată României.

„O gazetă din Marea Britanie spune 6.000, o gazetă din Spania spune 4.600, o agenţie de ştiri europeană spune 6.000. Nu există, încă, niciun proiect care ne-a fost prezentat din partea Comisiei Europene. Toate aceste date sunt speculaţii jurnalistice”, a spus Iohannis, zâmbind ironic-superior. Nu au trecut 48 de ore și Comisia Europeană a confirmat toate informațiile acestor „gazete” și agenții de știri. Tabloidul britanic Daily Mail s-a dovedit a fi mai bine informat decât președintele României.

Situația aceasta ridicolă are mai multe aspecte. Începem cu faptul că președintele României nu este informat sau nu se informează. Dacă Leonard Orban, consilierul prezidențial pe afaceri europene, nu i-a spus ce se întâmplă la Bruxelles, trebuia dat afară imediat. Nu s-a întâmplat asta, așa că înțeleg că nu este vina lui Orban. Nu exclud nici varianta ca președintele Iohannis să fi fost informat – de SIE, de MAE, de Delegația Permanentă la Bruxelles sau de cine știe ce altă entitate competentă - și pur și simplu să nu fi citit. Ieri, șeful statului român a sugerat că oficialii din Comisia Europeană nu i-au transmis decizia lor. Pur și simplu nu cred. Există mecanisme în interiorul UE, nu este posibil ca Daily Mail să afle de duminică seara că României i se vor aloca peste 6.000 de refugiați, iar oficialii din această țară să nu fi fost notificați.

Dar cel mai mult m-a iritat aroganța pe care Iohannis a afișat-o vorbind despre „speculațiile jurnalistice”. De parcă jurnaliștii de la Reuters sunt niște urechiști care, din când în când, inventează știri. Eu știu că presa din România este deprofesionalizată și nu are capacitatea să se ocupe serios de afacerile europene. Înțeleg și că, în calitatea sa de politician, Iohannis  avut de-a face cu mulți, prea mulți, jurnaliști flexibili, cu care-și putea aranja întrebările. Dar, după nouă luni la Cotroceni, ar fi trebuit să lase deoparte aroganța aceasta de despot provincial, obișnuit să comande presei locale. Jurnaliștii de la Reuters, care se ocupă de afacerile europene, probabil că înțeleg mai bine mecanismele de la Bruxelles decât majoritatea demnitarilor români. Sigur că pot da și informații care, în timp, să fie infirmate. Dar, dacă avea un pic de decență, Iohannis ruga un consilier să verifice informația și abia apoi se lansa în glume despre „speculațiile jurnalistice”. Așa că, acum, suntem în situația compelt ridicolă ca, pe viitor, să credem mai degrabă tabloidul Daily Mail decât pe președintele României.