Protocolul Casei Regale. Ce se face şi ce nu se face în preajma Majestăţilor Lor

Protocolul Casei Regale. Ce se face şi ce nu se face în preajma Majestăţilor Lor

Nunta regală se apropie şi nu sunt puţini aceia care se gândesc la protocol. Mai fac parte din acesta reverenţele, sărutatul mâinii, mersul cu spatele sau descoperirea capului? Lămuririle vin chiar de la Palatul Buckingham.

A face sau a nu face reverenţă

Deşi eticheta Casei Regale arată clar că ţine de opţiunea fiecăruia dacă doreşte sau nu facă reverenţă atunci când este prezentat unui membru al familiei regale, specialiştii în domeniu spun că un astfel de gest este absolut necesar, mai ales în cazul în care persoana regală în discuţie are o vârstă onorabilă.

Regula nu este valabilă şi în cazul reprezentanţilor altor naţiuni. De asemenea, trebuie să se ţină cont de faptul că reverenţa constă doar într-o înclinare a capului şi nu este nicidecum adâncă şi teatrală. Iar dacă regina este cea care întinde mâna pentru salut, este bine să i se răspundă cu o uşoară strângere de mână. Atenţie! Este nepoliticos să strângeţi mâna cu putere, ca şi cum aţi saluta un bărbat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce-i priveşte pe prinţesele şi prinţii tineri, reverenţele nu sunt nici necesare şi nici prevăzute în vreun fel în protocol, însă nici în acest caz nu strică o înclinare a capului. Cum vorbim

În cazul în care aveţi norocul de a participa la o discuţie cu regina, este obligatoriu să vă adresaţi cu “Majestatea Voastră”. Nu se cuvine să îi adresaţi reginei întrebări directe, deşi în prezent aceste restricţii considerate anoste au fost uitate. Oricum, în ciuda spiritului modern adoptat chiar şi de către Casa Regală, este de preferat ca regina să fie aceea care conduce conversaţia.

Celorlalţi membri ai familiei regale ne putem adresa cu atât cu “Alteţa Voastră Regală” (ceea ce este recomandat), cât şi cu “Sir” dau “Madam”, însă important este să nu lăsăm aceste două forme din urmă să câştige teren în conversaţie.  Membrii familiei regale sunt destul de obişnuiţi să intre în contact cu străinii şi de aceea o adresare directă este prea puţin probabil să îi supere, atâta timp cât este politicoasă. Nobilimea rămâne doar pe hârtie În cazul în care sunteţi prezentaţi unui reprezentant al nobilimii Marii Britanii, nu este recomandată adresarea prin titlu nobiliar, mai ales dacă este vorba despre o conversaţie neprotocolară. Vremurile în care discuţiile cu astfel de personaje erau presărate cu formule servile de tipul “Your Grace” sau “My Lord” au apus de mult.

În plus, la evenimentele oficiale cum este cel de le 29 aprilie, se presupune că toţi cei invitaţi sunt de acelaşi nivel, aşa că titlurile pe care le poartă nu sunt necesare în timpul prezentărilor. Cum ne îmbrăcăm Când este vorba despre evenimentele oficiale organizate de Casa Regală a Marii Britanii, regulile vestimentare sunt întotdeauna specificate în invitaţie. Şi în cazul nunţii de pe 29 aprilie nu se fac excepţii – dress code-ul este “Dress Uniform, Morning Coat or Lounge Suit”. Aşa că doamnele pot purta rochii de zi sau costume şi vor evita gulerele înalte, curelele înguste şi fustele scurte. Nici pălăriile nu vor fi opulente şi, cu toate acestea, se pare că multe dintre invitate vor alege să le poarte. Ideea generală este ca toată lumea să adopte un stil elegant, fără a fi extravagant sau frapant.

Nunta prinţului William cu Kate Middleton va avea loc vineri, 29 aprilie.