Protocoalele Înțelepților ating toate instituțiile statului. Un fost șef Radiocom declanșează vânătoarea înțelegerilor SRI din telecomunicaţii
Editura Evenimentul si Capital

Protocoalele Înțelepților ating toate instituțiile statului. Un fost șef Radiocom declanșează vânătoarea înțelegerilor SRI din telecomunicaţii

Autor: | | 0 Comentarii | 1329 Vizualizari

Senatorul PNL Mircea Cazan a lansat, săptămâna trecută, o întrebare către ministrul Comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, prin care solicită să i se răspundă dacă există protocoale de colaborare semnate de SRI cu Romtelecom/Telekom, Radiocom şi Poşta Română. Întrebarea senatorului PNL este cu atât mai interesantă cu cât el a condus, între 2005 şi 2008, Radiocom, instituția care furnizează rețelele și serviciile de telecomunicații din România.

În întrebarea adresată în şedinţa Senatului din data de 2 mai, senatorul Mircea Cazan i-a cerut ministrului Comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, să îi aducă „clarificări privind protocolul/acord de cooperare între Romtelecom/Telekom, Radiocom SNR, Poşta Română cu SRI”.

De asemenea, senatorul PNL vrea să afle dacă există documentul 201/1201/ din data de 19 mai 2009 înregistrat la Romtelecom, despre care el spune că „a fost remis de către Serviciul Român de Informaţii –SRI, prin directorul adjunct Dumitru Cocoru, către doamna Monica Stănescu, KA Manager pentru SRI”.

Senatorul PNL solicită să i se răspundă dacă respectivul document se referea la încheierea unui „Acord de cooperare în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii, document ce se dorea a fi semnat între Institutul pentru Tehnologii Avansate –ITQ, structura militară din subordinea SRI, şi SC Romtelecom SA, prin directorii acestor două părţi interesate, respectiv directorul ITA de la acea dată, colonelul Aurelian Ţolescu şi un director nominalizat de Telecom SA, posibil directorul tehnic sau de IT al companiei”.

„M-am bazat pe anumite surse când am făcut demersul”

Senatorul vrea să afle şi dacă în perioada 2001-2018 au fost încheiate protocoale „de cooperare în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii sau alte acorduri între ITA, respectiv SRI, cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii –Radiocom sau cu Centru de Comunicaţii prin satelit CHEIA”.

Întrebarea lui Mircea Cazan nu vine de la un senator oarecare, ci de la un om care a condus, între 2005 şi 2008, Radiocom, una din instituţiile vizate de întrebarea sa către ministrul Comunicaţiilor.

Practic, el însuşi a condus în perioada vizată, 2001-2018, o instituţie de comunicaţii. Contactat de EVZ, senatorul liberal ne-a spus că „cât timp am condus Radiocom eu personal nu am semnat niciun astfel de protocol, dar nu exclud ca vreun om de sub mine, un director tehnic spre exemplu, să fii semnat aşa ceva. Dar eu nu am cunoştinţă de aşa ceva”.

Întrebat dacă are date în plus, nepublicate în întrebare, care să-l fi determinat să facă o astfel de cerere, Cazan ne-a spus „nu ştiu mai mult decât am scris în cerere, dar m-am bazat pe anumite surse când am făcut acest demers. Aştept să primesc răspunsul şi atunci mă voi lămuri şi eu”. Atitudinea lui Cazan este cu atât mai interesantă cu cât este primul parlamentar PNL care face un demers în ceea ce priveşte protocoalele secrete încheiate de SRI cu diferite instituţii ale statului.

Solicitare către premierul Viorica Dăncilă

În aceeaşi şedinţă a Senatului, senatorul Mircea Cazan i-a adresa o interpelare şi premierului Viorica Dăncilă, de la care vrea să afle „ce autorităţi ale administraţiei publice centrale specializate au încheiat protocoale de cooperare cu SRI, respectiv cu oricare altă entitate prevăzută prin legea privind securitatea naţională a României”. Întrebarea vine în contextul în care, în urmă cu câteva săptămâni, premierul Viorica Dăncilă a cerut membrilor guvernului desecretizarea tuturor protocoalelor cu SRI, în cazul în care acestea există.

De asemenea, senatorul liberal vrea să afle de al premier ce măsuri legislative şi administrative întreprinde pentru corectarea abuzului instituit, în cazul în care există protocoale secrete încheiate fără respectarea Constituţiei şi a legislaţiei în vigoare.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: PNL, protocoaleStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate